Sunday, November 29, 2009

Jadual Waktu Kelas..


Bangunan MSU yang baru




Isnin
9-11 a.m = Typography
11-1 p.m = Graphic Design 1
4-5 p.m = Malaysian Studies


Selasa
2-4 p.m = Computerized Graphic 1
4-6 p.m = Drawing 1


Rabu
8-10 a.m = Typography
10-11 a.m = Computerized Graphic 1
11-1 p.m = Graphic Design 1
2-4 p.m = History of Graphic Design
4-6 p.m = Mentor Mentee


Khamis
10-12 noon = Malaysian Studies
2-4 p.m = Computerized Graphic 1
4-6 p.m = Drawing 1


Jumaat
11-1 p.m = Drawing 1



Monday, November 9, 2009

ENGLISH + MELAYU = ENGAYU..

Pada suatu hari, ada seorang pakcik ni terserempak dengan mat salleh..Dengan secara tidak sengaja mat salleh tu terlanggar la pakcik ni tadi..Perbualan mereka telah direkodkan seperti di bawah:-

Pakcik: Opacat mak ekau..Weyh ko ni bute ke apa..

Mat Salleh: I,m sorry sir..Are you ok?

Pakcik: Ok pale otak ko bejambul..Minta maaf cepat..!!!(dgn nada agk kras)

Mat Salleh: I'm sorry but I can't understand you..Can you speak in English please..

Pakcik ni pun berfikir sejenak, tiba-tiba dia teringat akan satu perkataan yang selalu disebutkan cucunya iaitu sorry..Baru dia teringat yang maknanya maaf..Kemudian:-

Pakcik: Erm, baiklah pakcik maafkan ko..Len kali jalan tu pandang depan, jgn pndang blakang..Ko ni dari mana nak ke mana?

Mat Salleh: Excuse me sir..What are you saying just now? I can't understand you..Speak in English please..

Pakcik: Owh orang Inggeris..Pelancong la ni ya..Haaa???..Bas stand, owh jauh jugak dari sini..Ko jalan terus je jangan belok2 lbih kurang 1km pastu belok kiri, smpai ko nampak stesen minyak kat sebelah kiri ko..Pastu ko trus lagi dalam 100m ko belok kanan..Pastu ko trus je lagi smpai nampak selekoh tajam..Ahh, lpas sikit je selekoh tu ko masuk kanan lagi..Pastu terus, dah jangan belok2 smpai la ko nampak ada pasar borong..Bas stand blakang pasar borong tu aje..Kat situ memang baunya agak busuk, maklum la pasar..Tapi aku hairan kenapa ko tak naik kapal terbang atau teksi?(jelasnya panjang lebar)..

Mat Salleh: Oh my god..!!! Finally i can go to the airport..Where i can get the taxi sir?

Pakcik: Haaa..??? Air..Port..?? Ape dia cakap ni..Owh nak minum air yang dalam pot tu agaknya..Sekejap ye..

Pakcik tu pun pergi ke kedai membeli air mineral..Maklum la pelancong, kena layan dgn baik..Mat Salleh ni pun tunggu lah pakcik ni tadi kerana pd sangkaannya pakcik ni nak tolong dia panggilkan teksi..Beberapa minit kemudian:-

Pakcik: Nah, aku tau ko haus kan..Amik ni minum..Jangan segan2, hari ni pakcik belanja kamu..Esok lusa giliran kamu pulak..Kamu kan kaya..Hehe..(smbil menghulurkan botol mineral kepadanya)..

Mat Salleh: Owh thank you..

Pakcik: Takde hal la..

Mat Salleh: But, where is the taxi?

Pakcik: Sini takde teksi, teksi dekat dgn bas stand sana..Kan aku dah bagi jalannya tadi..Takkan dah lupa kot?

Mat Salleh: Coat? Inside my bag..Why?

Pakcik: Ye lah aku tau la ko bawak beg..Eh lepas y kan z..Ape lagi..Kenapa ko tanya aku macam tu?

Mat Salleh: To Airport sir, to the airport..Please..

Pakcik: Air pot lagi..Habiskan yang tu dulu..Tamak sungguh..

Mat Salleh: Please sir..Where i can get a taxi coz i wanna go to airport as soon as possible..

Pakcik yang tadinya gembira kini bertukar wajah..Dia menjadi marah:-

Pakcik: Ko ni pekak badak ke apa? Kan aku dah kata teksi kat blakang pasar borong tu..Tu air pot tu, kan banyak lagi(smabil menunjukkan ke arah botol mineral)..Jangan la tamak..Ah lagi satu, soon ada jual kat kedai runcit Pak Abu dpan tu(smbil tnjuk ke arah kdai)..Beli je la, banyak songeh plak omputih ni..Aku bagi sebijik baru tau..

Mat Salleh: (melihat ke arah kedai sambil menunjukkan reaksi yang dia tidak melihat sebuah teksi pun di situ)

Pakcik: Ko ni bengong ar..Ko tak pegi lagi kat sana, mana ko tau soon tu dah habis..Pegi la tengok..Sengal..

Pakcik ni pun membawa si Mat Salleh ni ke kedai yang dimaksudkan tadi..Setibanya di kedai, Pakcik ni pun ambil soon dan menunjukkan kepada Mat Salleh tersebut..Ikuti perbualan di bawah:-


Pakcik: Ni la soon yang ko nak tadi..Kat sini takder jual pakai kilo..Semua jual pakai paket..Maklumlah sekarang sumer dah maju..Amik la, pe lagi..


Mat Salleh: Oh my god..I don't want this..I want a taxi and i can go to the airport as soon as possible..Someone please help me..!!!


Pakcik: (pening)..Tadi kata nak soon pastu nak mi pulak..Dah berapa kali aku ckp, teksi kat bus stand sana..Mana ada dalam kedai ni..Teksi mainan adalah..Haish..Da tu x abis2 sebut air pot air pot..Kat sini xder jual air dalam pot..Dalam botol je la..Agaknya semua spesis omputih ni memang cerewet ye..?? (rungutnya lagi)..


Mat Salleh: Nevermind, bus also can..But if I can get a taxi is better..Please help me sir..


Pakcik: Adoi, tak paham aku lah omputih ni..Nak main pulak dia..Ko nak main ape ni ha..??  Haish, kusut otak aku lah..Ni ser mana plak ni..(berfikir sejenak)..


Lalu dia teringat anak daranya di rumah yang bernama Seri..Pada sangkaannya Mat Salleh ini gagap untuk mengatakan nama Seri itu dan menyebutnya Ser..Lalu:-


Pakcik: Owh Seri, kenapa dengan dia..?? Ko knal dia ke..??


Mat Salleh: Shit..What a bad day..Because of this stupid fuller, I can't back home and have some romance situation wif my wife..


Pakcik: *dush* (satu tumbukan padu menerjah pipi sang Mat Salleh)..Kurang ajar punya omputih..Dasar tak ada maruah diri..Celaka ko, ko romen dengan anak aku si Seri..Bedebah ko..Lahanat..Lahabau..!@#$%


Tanpa berfikir panjang, dia terus membawa pulang Mat Salleh ini ke rumahnya..Setibanya di rumah, dia beri lagi satu tumbukan padu pada si Mat Salleh lalu rebah ke tanah..Isteri dan anak2 nya keluar ke pintu dan terkejut dengan apa yang mereka lihat..Seterusnya:-


Isteri: Abang, knapa abang pukul dia..??Apa dia dah buat..??


Pakcik: Kau panggil Seri sekarang..!!! (dlm nada yang marah dan tinggi)


Isteri: Yelah2..Tapi kenapa bang..??


Pakcik: Jangan banyak tanya..


Isteri: Eh, marah plak..


Seri: Ye mak, ayah..Ada apa ni panggil Seri..??


Pakcik: Ko knal budak ni..?? Budak !@#$% ni ko knal x..??


Seri: Taklah..Saya tak kenal langsung..Dia kan orang putih, mana saya de kawan orang putih..


Pakcik: Kecik2 ko dah pandai nak menipu ayah ye..Berdosa taw..


Seri: Sumpah ayah..Demi Allah, Seri tak kenal dia ni..?? Kenapa..?? Apa dah berlaku..??


Pakcik: Habis tu, takkan dia kata yang dia dah romen ko..???


Seri: Masyaallah..Astaghfirullahalazim..Ayah lebih pecayakan kata2 Mat Salleh ni daripada kata2 anak ayah sendiri..?? Seri rasa mungkin ayah salah faham ni..


Pakcik: Hah yeke..?? (lalu, dia bantu angkat Mat Salleh tu bangun dan bwk ke pondok depan umah tu)..


Seri: Bia Seri ckp dgn dia..Hello sir, what's your name..??


Mat Salleh: John..You..??


Seri: Here, all the people call me Seri..But, since you have the difficulty to pronounce it just call me Serra..Nama dia John ayah..Dia susah sikit nak sebut Seri, jadi Seri suh dia pnggil Seri Serra je..Mudah dia nak sebut..


Pakcik: Owh..Baru aku tau nama dia John..Ah, tnya apa dia nak sebenanya..??


Seri: Baik ayah..So, why are you here John..??


John: Actually I had check out from my hotel at the town nearby coz I must back to Texas, US today..But since I feel hungry, I went to a restaurant around the hotel to eat..Then, I wanna find some stuff to bring back home as a souvinier(lupa ejaan) for my family at home..I'm just walk without no direction until I reach here..Then, I meet this man and I really don't understand what he say..I just wanna transport to send me to the airport now..Is there any taxi here Serra..??


Seri: Of course here got taxi..Wait here a moment ok..


John: Ok..Quick, my flight at 8.00 o'clock..Now already 5.00 o'clock..


Seri: Don't worry..I'm here as soon as possible..


John: Ok..


Seri pun masuk ke dalam dan menceritakan apa sebenarnya yang berlaku..Mengenai dia tersesat jalan hingga lah dia mencari teksi untuk ke airport..


Pakcik: Airport tu apa..??


Seri: Lapangan Terbang..


Pakcik: Oh..Ingatkan air dalam pot..Adoi..


Seri: (tergelak)..Eh ayah, jom lah cepat sebelum terlambat..


Pakcik: Ye2, dah siap ni..


Sebentar kemudian, Seri dan pakcik itu pn keluar menemui John..Lantas:-


Seri: Let we send you to the airport..


John: You have a car..??


Seri: Yes of course..Come, let me show you my car..


John: Yeah, sure..


Setibanya di kereta:-


John: Wow, fantastic..Mercedez-Benz..This is much better than taxi..Hahaha..


Seri: Haha..Of course..So, what r u waiting 4..??


John: (terus masuk dalam kereta)..


Kereta yang dipandu pakcik tu pun terus memecut laju menghala ke lapangan terbang..Mereka tiba tepat pada masanya iaitu pukul 6..Setibanya di sana:-


John: Thank you so much Serra..I dunnow what will happen to me if you are not here..




Seri: Haha..Welcome..So, hope to meet you again..Take care..Goodbye John..


John: Ok..Hope so..Take care of yourself too..Goodbye Serra..


Seri dan pakcik melambaikan tangan kepada John dan begitulah sebaliknya sehingga lah John hilang dari pandangan mereka..Seri pun memandang ke arah ayahnya dan begitulah sebaliknya..Kemudian mereka berdua tergelak mengenang kembali apa yang berlaku sebelumnya..


Moral: Jangan main tuduh je tanpa usul periksa..Jangan buat2 paham kalau kita tak paham..Jangan berat sangat mulut tu nak bertyanya..Kita mesti belajar rajin2 supaya jadi pandai..Jangan terlalu ikutkan emosi..


© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Si Dia..



Mendengar tiupan seruling Mohram yang bertajuk Menuju Cahaya membuatkan hatiku terasa sayup dan rindu pada si dia..Pada masa yang sama fikiran ku sentiasa memikirkan tentang dirinya..Aku terlalu sayang akan dirinya..Aku mengerti bahawa ini bukan la cinta sejati untuk ku..Namun sayang dan cintaku pada dirinya melebihi diriku sendiri..Seandainya nyawa menjadi taruhan, aku rela berkorban demi dirinya agar aku dapat melihat dia bahagia sepanjang hayatnya..Harapanku agar aku dapat bersama dengannya hingga ke akhir hayat dan aku akan cuba sedaya upaya untuk membahagiakan dirinya..Dirinya adalah cinta pertama dan terakhirku..Si dia telah banyak melalui kesengsaraan dan kepahitan sepanjang hidupnya..Kini, aku tidak mahu si dia bersedih lagi..Tiada tangis sendu dari si dia kerana aku berada di sisinya selalu..

Syg, abg syg sgt2 kat ayg..Semoga hubungan kita berkekalan..I love you so much..

Yang Benar,
Helmi

Tuesday, October 27, 2009

Khas Buat Insan Yang Begelar Lelaki..

Antaranya yang BELUM SEMPAT WANITA nak bagitau kat LELAKI
1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak
menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.
2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,
lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum
kamu menegur dengan ucapan maaf.
3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling
dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu
putus di tengah jalan).
4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu
akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar
dengan
lelaki lain.
5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,
dia akan cair seperti coklat!!
6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak
menerima pujian.
7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh
mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu
semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat
keputusan,dia akan lakukan apa saja.
8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu
tolak
cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin
menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.
9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan
tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.
10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak
berguna.
11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.
12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan
respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan
bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja
ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh
minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.
13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan
senyum
sebarangan.
14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan
persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.
15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak
keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.
16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu
panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.
17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!
18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya
kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.
19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk
memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak
buku-buku cinta.
20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari
oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian
barulah dirinya sendiri.
21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki
yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di
hatinya!!
22. Satu ucapan ‘Hi’ sahaja sudah cukup menceriakan harinya.
23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.
24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka
semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.
25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa
sebarang kompromi.
26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh
hati..
27. Senjata wanita adalah airmata!!
28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan
surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka
akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus
hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.
29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka
dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah…
30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu
hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa..

Dipetik daripada bulletin www.myspace.com/hanieyfah

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Monday, October 26, 2009

Why English...??? Not Malays..???

English..It's a worldwide language..World use this language to communicate within each countries..I like to learn English language but hate to use it as my communication language with my friends and also my family..People in Malaysia nowadays always proud when they can speak well in English among his/her friends or publics..Why did this happen? Is our Malaysian language too bad to use it as our communication language? Think it by yourself..

Actually, we can learn and speak English..But not all the time..Not all Malaysians know how to speak in English..Like Japan, they always use their languages to communicate among each other..They speak English but not frequent as some of our people in Malaysia..Japan also can success with their languange, so why not us? Why we can't protect our languange and make it as worldwide language? Why English? What is special about English? Even our teachers in school must teach in English if they got students from other countries..Why don't they learns our language? If we go to overseas to continue our studies we must learn their language first before we can enter the class..Like Japan, Saudi Arabia and so on..So why we must proud to be a well known English speakers?

So take time to think about it..Don't talk about Japan, just see our neighbor in Indonesia..Always use their languages even they got different race and religion, they still use the one language..How we can make the One Malaysia become reality even all of Malayasian people can't speak well in Malays? Proud to speak in English..I also like to speak in English but depends on surroundings and situation..I only speak English when meet foreigner, in my English classess, and so on..I loved speak Malays among my friends, family and publics..There's no reason why I must speak in English all the time..Actually English is a bad language but since I'm a Malaysian and I loved my country, I must learn English as my symbol that I'm support my country and as my future..If Malays language become worldwide language, I'm just say goodbye to that sucks English and welcome Malays..I loved Malays..So, support our Malays language to make it as a worldwide language..Insyaallah..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Coretan Sebelum Tido..

Ok, malam ni terasa nak post sesuatu..
Tapi tak tawu nak citer pe larh..
Hurmmmm..

Sambung diari aku ler..
Lets start from the afternoon..
Aku offline sumer bnda like facebook, myspace n seangkatannya..
Coz ayah aku tak kerja arini, kena off awal..
Lepas tu had a lunch (nasi lauk ayam goreng)..Haha sdap tu..
Masuk bilik layan mesej from my Hunny Madu..
Then solat zohor, after that buat taik mata larh (tido)..

Pukul 3 lebih, mama kejut sebab dia ingt aku lowm solat lagi..
So, start dari tu tak boleh tido dah..
Lepak dalam bilik and sempat mesej dgn my Hunny Madu..
Setelah menunaikan fardhu asar, turun bawah..
Layan karenah adik2 yang tah pehape..Hahaha..
Pastu kena jaga rumah, family nak pegi pasar malam..
Huahuahua..
Sambil tu kena tunggu adik balik dari sekolah..
Tengok tv citer roda impian, pastu rewind senario n matahariku..
Lambat btowl adik balik..
7.10 baru sampai umah..Sbb tempat ngaji dia ramai orang plak..
Huhuhu..

Lepas maghrib, mesej dgn my Hunny Madu again..
Mesej dgn dia adalah suatu kewajipan..
Hanya aku dan dia saje yang tahu mengapa ia WAJIB..
Hahaha..
So, turun bawah terus on laptop..
Online kan semua social networking yang aku ada..
Myspace, Friendster, Facebook n Tagged(kena banned)..
Tak tau kenapa tagged aku bleh plak kena banned..
Haish..
Geram towl..
Sambil tu mesej lagi dgn my Hunny Madu..
Banyak plak komen2 kat facebook, myspace n friendster tu yang perlu di reply..
So, take time gak tu..
Hahaha..

Huuaaarrrggghhhhhhhhh..!!!
Ngantoknya..
Tak larat nak type lagi nih..
It's time 4 me to sleep..
Hahaha..

Gudnyte n cweet dreamz to all bloggers..
Wash ur face n foot b4 go to bed..
Hahaha..
Tu pesan orang tua-tua la..
Ok, ~daaaa..
Papai..
Tamat sudah diariku hari ini..
Semoga hari esok adalah lebih baik dari hari ini..
Lalalala..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih..

Sunday, October 25, 2009

Lalala..

Huh..
Hari ni adalah hari yang cukup membosankan..
Kerja ku adalah online facebook, myspace dan baca updated blog from suhadri and david ziser..
Awek aku plak suh tgk course yang ada kat sekolah teknik..Dia dgn family dia nak hantar adiknya kat skola teknik..Settle, tapi lowm daftar lagi..Esok baru daftar..
Pastu adik aku suh wat email sebab nak daftar myspace n facebook katanya..
Siap email tapi myspace tak boleh daftar..So, facebook je la yang aku buatkan untuk dia..
Arghhhhhhh..
Shittttt..
Geram siot...
Asal myspace wat hal..???? Shiallll..Hahaha..
Cuti ni memang sangat membosankan..
Haish..Bila la nak naik class ni..
Tak sabar nak belajar subjek yang bakal aku amik nnt..
Agaknya mcam mana la rupa lecturer aku tu yer..???
Hahaha..
Hope sumer baik2 and tak garang sangat..
Bleyh buat runding la senang citer..
Sekian saja untuk hari ini..
Lalala..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih..

Monday, October 12, 2009

Erti Kehidupan Bagiku..

Kehidupan itu sangat indah, namun lagi bertambah indah apabila kita berjaya dengan cemerlang dalam kehidupan dan menemui kebahagiaan dalam rumahtangga..Awas!!! Kita mesti ingat semua perkara yang indah ini hanyalah di dunia yang fana ini sahaja dan kehidupan di akhirat adalah kehidupan yg kekal abadi..Setelah mencapai apa yang kita hajati di dunia, kita perlu mencari bekalan yang mencukupi untuk menemui Maha Pencipta dan tinggal selama-lamanya di akhirat kelak..Kejayaan kita di dunia tiada tandingannya dengan kejayaan kita semasa hidup di akhirat kelak..Tanpa iman dan ilmu di dada, nescaya kita kita akan hilang arah tuju dalam hidup malah kita akan kecundang dalam kehidupan kita..Iman yang sedia ada dalam diri kita masih belum mencukupi untuk menampungberat amalan baik kita apabila di akhirat kelak..Oleh itu, kita perlu terus dan terus tingkatkan iman kita kepada iman yang paling tinggi sehingga kita merasakan Allah terlalu dekat dengan diri kita..Ilmu yang kita ada hanya sebesar kuman ataupun zarah berbanding dengan ilmu Allah yang terlalu besar dan luas..Jika ingin ditulis dengan menggunakan pena, nescaya kita tidak akan mampu untuk melakukannya..Namun begitu, ilmu yang kini sering disalah anggap telah menyebabkan umat manusia kini keliru dan gagal dalam kehidupan mereka..Ilmu tidak semestinya berdasarkan akademik sahaja, malah Islam telah menyarankan kita agar menuntut ilmu walau dengan apa cara sekalipun..Tetapi kini, manusia yang gagal dalam akademik sering dipandang hina, dianggap bodoh dan sebagainya oleh golongan manusia yang kononnya telah berjaya dalam akademik..Sebagai pengetahuan kita, ramai manusia kini yang pandai dalam akademik namun tidak sepandai yang kita sangka..Mereka ini sebenarnya bodoh dari segi amalan agama dan dari segi nilai-nilai budaya yang baik dan mulia..Kita juga dapat lihat ramai manusia yang pandai tetapi kurang ajar, biadap, terlibat dengan jenayah dansebagainya..Tidak kurang juga mereka yang telah bergelar graduan tetapi tak ada kerja a.k.a menganggur..Orang Malaysia punya pemikiran apabila tamat belajar di universiti, nak kerja untuk dapat duit banyakdan sebagainya..Pemikiran ini sememangnya dah tersimpang jauh dari tujuan sebenar Islam menyuruh kita menuntut ilmu..Misalnya graduan yang menganggur tadi, mereka ini terlalu memilih kerja yang berpendapatan tinggi sesuai dengan kelulusan mereka tanpa memikirkan semula tujuan sebenar Islam mewajibkan kita untuk menuntut ilmu..Sebenarnya kita boleh berjaya walaupun kita gagal dalam akademik sekalipun asalkan ada usaha, tawakal dan berdoa pada Allah yang Maha Esa agar diberikan kesihatan tubuh badan, jalan untuk mencari rezeki dan seumpamanya..Ingatlah wahai insan, kita gagal sekali bukan bermakna kita gagal untuk selama-lamanya..Usaha adalah tangga kejayaan..Pengalaman adalah salah satu ilmu yang bermanfaat dan sebagai pengajaran dalam kehidupan kita seharian..Dari pengalaman ini juga, kita boleh mencapai kejayaan yang lebih berbanding orang yang berjaya dalam bidang akademik ini..Namun, kita dianjurkan supaya berjaya dalam kehidupan berdasarkan ilmu akademik dan pengalman ini agar mendapat lebih syafaat di akhirat kelak..Janganlah kita menghina orang yang gagal mencuba kerana kita akan mencuba untuk gagal dalam kehidupan kita..Jangan kita kutuk orang bodoh kerana kita pun belum tentu lagi pandai dalam semua perkara..Jangan kita lupa untuk melihat ke bawah setelah kita berada jauh di atas kerana di bawah itu adalah asas kepada kita untuk naik ke atas..Sekali kita jatuh, ia mengambil masa yang lama dan sukar untuk naik semula ke atas..Kejayaan kita adalah bergantung pada diri kita sendiri dan bukan orang lain yang menentukannya..Ingatlah suatu pepatah Inggeris yang direka oleh Anonymous Dr.VB yang berbunyi NOBODY WANNA SEE YOUR SUCCESS, BUT ALL PEOPLE WANNA SEE YOUR FAILURE..Ia membawa maksud, di dunia ni tak ada siapa pun nak lihat kita berjaya malahan mereka suka dan bangga ketika kita hadapi kegagalan..Renung-renugkan dan selamat beramal..

Wassalam..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih

Tuesday, September 8, 2009

SEMPENA RAMADHAN DAN SHAWAL TAHUN INI...

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM PERAYAAN..

Agak lama aku meninggalkan blog ni tanpa artikel terbaru..Haha..Bukan apa, sibuk menelaah pelajaran untuk exam hari tu..Alhamdulillah, kini peperiksaan tu dah habis..Walaupun cuma satu bab, tapi aku rasa macam 10 bab nak baca..Haha..Kini rasa berdebar-debar untuk menunggu result pula..Apa la result yang bakal aku dapat nanti..Doakan aku dapat 4 flat ok..Haha..Amiiin..

Pejam celik, pejam celik dah tiba bulan puasa..Dah nak raya dah pun..Aku harap masih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua kaki blogger dan seluruh umat Islam di dunia (mcm diorg paham pe aku cakap nih) haha..Semoga mendapat syafaat di bulan yang barakah lagi mulia ini..Puasa, jangan buat-buat lupa pulak nak puasa..Kaum Adam jangan la bagi alasan uzur pulak kalau tak puasa, cakap sakit sudeh..Waaa, aku ajar orang menipu..Hahaha..Astaghfirullahalazim..Yang kaum hawa pulak kalau tak puasa tu, jangan la makan depan2 orang puasa..Hormatilah mereka yang sedang berpuasa..Nanti tak pasal-pasal kena tangkap dengan Jabatan Agama Islam..Haha..Pastikan anda benar-benar uzur yea, tipu dosa tau..Erm pe lagi eh? Haaa, di bulan pose ni juga jangan membazir plak tau..Syaitan dah kena kurung, jangan la kita pulak yang jadi syaitan yer..Haha..Sape terasa tu bawak-bawak la bertaubat..Jangan tau buat jer tapi tak nak buat..Ok la, tu je untuk ucapan puasa..Sekali lagi Selamat Berpuasa..!!!

Haaa, tinggal beberapa hari jer lagi nak raya nih..Di kesempatan ini juga aku nak ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin 0-0..Kalau aku ada terkasar bahasa terlanjur bicara harap dimaafkan..Raya ni jemputlah ke rumah..Tapi jangan lupa bagitau dulu sebelum datang..Nanti korang datang, aku takder kat rumah..Sape nak layan korang? Haha..Jangan lupa contact dulu ok..Yang tak tau rumah aku tu sila2 la add aku dalam myspace atau facebook..Nanti aku bagitau korang..Tak pun tinggalkan pesanan kat chatbox aku kat dalam blog aku tu, nnt aku reply..Duit raya aku bagi bebudak kecik jer, yang dah tua bangka aku tak bagi lagi la yer..Haha..Yang nak aku datang rumah dia pun kirim-kirim kan la alamat korang kat aku..Insyaallah, kalau aku sempat aku akan bertandang ke rumah korang..Coz tahun ni rumah yang nak disinggah pun agak banyak dan masa pun sangat suntuk..Aku raya sambil study lol, final exam pulak pas raya..Adess..Tapi takper, aku akan cuba susun jadual untuk berhari raya di rumah korang ok..Haha..Raya tahun ni kat Klang jer..Teringat kat arwah atok ( Hjh Sa'odah Binti Hj Ibrahim ) di waktu macam ni selalu dia la orang paling gembira dan sibuk membuat persiapan untuk raya..Menunggu kepulangan anak-anak dan cucu-cucunya yang tersayang..Kini semua itu hanya tinggal kenangan..Dulu ramai-ramai berkumpul bersama sanak saudara dan kaum keluarga, sekarang entah ada lagi ke tak semua itu..Segala-galanya tinggal kenangan..Apa pun aku sangat merindui zaman dahulu semasa arwah masih ada..Semoga Allah mencucuri rahmat ke atasnya dan tempatkan dia di kalangan orang-orang yang beriman..Amiiin..
Ok tu je untuk raya..Sekali lagi Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin..!!!

Pas raya, final exam..Wah, aku kena jadi ulat buku la ni nampaknya..Raya tak boleh enjoy sangat..Nanti dalam exam pun tulis enjoy beraya..Haish..Ada orang kata study hard, ada gak orang kata stdy smart..Mana satu betul? Haha..Bagi aku dua-dua tu penting..Sebab kalau study hard tu tak ada, study smart tak akan wujud dan begitu juga kalau sebaliknya..Tak paham? Renung-renungkan dan selamat beramal..Haha..
Korang semua yang baik hati, tolong doakan aku dapat menjawab final exam ni dengan lulus dan cemerlang ya..Amiiin..

Ok la, sampai sini jer la aku nak taip blog ni..Rasanya dah tak ada apa yang aku nak luahkan lagi..Lagipun tangan dah penat nak taip, walaupun kelajuan aku menaip lebih kurang 20 huruf per saat tapi jari jemari aku dah suruh berhenti..Kepala pun dah pening..Haha..Sekian saja untuk tatapan hari ini..Semoga kita bertemu lagi di lain waktu..Terima Kasih kerana sudi membaca blog saya..Terima Kasih banyak-banyak..

Wassalam..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih

Tuesday, September 1, 2009

INDONESIA TIDAK TAHU BERSYUKUR..

Pagi tadi on facebook..Tetiba dapat satu mesej daripada mamat Indonesia yang bangang ni..Ikuti perbualan kami:-

Heri Owen: MALING MALING.MALINGSIA.katana negara islam tp tingkah lakuna mirip yahudi suka maling,sering provokasi.perang aja dibantu orang kafir.mana kejantanan negara km.setan.AYO PERANG,akn kt jadikan malingsia provinsi ke 34

Aku: kamu ni siapa? enak aja kata malingsia..

Heri Owen: q orang INDONESIA.benerkn negara km sukana maling dari INDONESIA.dasar malingsia.km udah bosen liat tingkah laku negara km.km sepakat malaysia dganti malingsia atau maling asia.wedus elek

Aku: apa yang negara kami maling pada kamu?
apa negara kami buat pada kamu?
kamu tinggal mana ni?
dasar mulut tong sampah..
kamu fikir negara kamu baik sangat?
orang INDONESIA datang malaysia bunuh orang MALAYSIA..
orang INDONESIA juga jadi MALENG di MALAYSIA..
rakyat tak berdosa jadi mangsa di sini..
memang rasain allah bagi banyak bencana alam di negara kamu..
RASAIIINNN..Padan muka..!!!
orang INDONESIA memang tidak tahu bersyukur..
sudah diberi kebebasan duduk di MALAYSIA..
lagi mau ngomong banyak..
kalau kamu tak suka sama MALAYSIA, jangan duduk di MALAYSIA..
kamu pergi balik INDONESIA dan pergi majukan kampungmu itu lagi bagus..
nama je ISLAM tapi mengutuk negara orang lain..
ditambah pula di bulan ramadhan ini..
berdosa tau..
lain kali pikir dulu dong sebelum ngomong..
kalau kamu tak tau apa-apa pasal MALAYSIA..
jangan ngomong sembarangan..

Heri Owen: cangkemu bau tikus.q ada indonesia su. g perlu dateng kenegri maling.haram.negara km islam tp kok suka maling,klaim budaya.dasar wedus.mata km kemana.ambalat wilayah mana,pulau jemur milik siapa.tu semua milik NKRI.HARGA MATI.rakya dsini udah gatal ingin bumi hangvskn kalian.negara km p kaya,blagu bgt.emang malingsia g pny budaya p,dasar negara miskin

Aku: hahaha..
negara kamu lagi miskin..
nilai matawang kamu lagi rendah dong..
udah la, bulan puasa..
pergi bersujud pada allah..
agar mulut mu itu dilindungi daripada dosa..
atau kamu tidak berpuasa..
hahaha..
kami tidak pernah memburukkan nama negara kamu, malah ketika bencana alam negara kami sanggup menolong rakyat di negara kalian..
tidak pernah kalian semua terfikir semua itu..
kalian hanya lihat keburukan MALAYSIA aja mengapa?
mengapa kalian semua tidak melihat negara kami dari sudut positifnya?
negara kami tidak pernah memandang rendah pada negara kamu..
negara kami tidak pernah menjatuhkan maruah negara kamu..
negara kami tidak pernah memerangi negara kalian..
tapi mengapa kamu seenaknya berkata begitu pada negara kami..
kamu fikir negara kamu terlalu suci?
lagi suci dari kota mekah?
suci di mata allah?
tidak semua ciptaan allah ini sempurna..
ya terserah..
saya tidak berdosa..
bukan saya yang memerintah malaysia..
kalau kamu tidak puas hati, sila la ngomong terus pada kerajaan malaysia ya..
selamat berpuasa..
assalamualaikum..

(terbaru)
Heri Owen: y iyalah.pst semua orang akan menbela negarana.bgt jg km,pst akn menutup2 kesalahan negara km.emang km g malu p,pny negara tp budaya aja klaim dr negara lain.MALU Q MALU..

(aku dah malas nak balas)..

Lepas tu aku on Myspace, jumpa pulak blog ni http://malingsia-donkey.blogspot.com/2009/08/malingsia-national-anthem.html lagi aku bertambah-tambah naik angin..

INDONESIA bodoh..Tak tahu nak bersyukur..Kita dah bagi macam-macam kemudahan dekat rakyat mereka..Apa lagi yang mereka nak daripada kita? Kalau aku dapat tetak kepala mamat tu, puas hati aku..Nasib baik ko kat endon..Aku sebagai rakyat Malaysia sesungguhnya memang marah dengan kenyataan orang Indonesia ini..Mengapa Malaysia jadi Malingsia? Kenapa lagu Negaraku ditukar kepada Nerakaku..Renungkan bersama:

Kita dah tolong diorang masa Tsunami..
Kitorang bagi rakyat dia cari makan kat Malaysia..
Bagi kebebasan tempat tinggal disini..
Diorang buat kegiatan tak senonoh, rakyat Malaysia anta balik Indon (nape tak bunuh je trus?)
Bandar Klang dan Kuala Lumpur dah macam Mini Jakarta dek kerana bersepah orang Indon..
Kes2 tak senonoh banyak melibatkan INDON..!!!

Dah ternyata INDONESIA tidak tahu bersyukur..Mohon kerajaan hantar je pulang rakyat INDONESIA ni..Tidak perlu pekerja INDON lagi di negara ini..Rakyat Malaysia masih ramai lagi yang menganggur..

Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan..
One Malaysia..!!!
Love Malaysia..!!!

Diorang pun sama..Nama jer Serambi Mekah, tapi perangai rakyatnya teruk..Allah dah bagi banyak petunjuk pun masih belum insaf dan sedar akan perbuatan mereka..Macam mana mereka nak maju kalau rakyatnya macam ni..Aku paling pantang kalau orang perlekehkan negara aku macam ni..Pertama kali negara INDONESIA mengutuk MALAYSIA sebegini dahsyat..Eee, geram sial..INDON kannibu lu cau cibai..INDON pundek..INDON fucker..INDON goblok..

Dah la datang kat Malaysia ni papa kedana, dah merempat kat Malaysia ni lagi nak banyak bunyi..Langsung tak fikir dulu sebelum cakap..Kenapa diorang hanya pandang dari sudut negatif sahaja? Dari sudut positif kenapa diorang tak pertimbangkan sekali? Tak ke BODOH nama nya tu..Nak je aku bom INDONESIA tu..Haish..

Pagi-pagi lagi tadi dah buat aku bengang..Yang mamat tu boleh la sabar lagi..Yang lagu NEGARAKU tu yang tak boleh blah, memang bertambah mengamuk aku dibuatnya..Boikot barang buatan INDON, boikot rakyat INDON, hantar je rakyat INDON pulang tak pun bunuh jer orang INDON kat MALAYSIA ni..Tinggalkan rakyat INDON yang nak continue study sahaja di sini kerana tujuan mereka mulia dan agar selepas mereka pulang dapatlah mereka majukan kampung mereka tu..Dapat juga mereka mengubah persepsi rakyat INDON yang sememangnya negatif terhadap negara kita..Ambil balik pelajar kita yang berada di INDON dan hantar ke pusat pengajian lain yang lebih baik daripda negara INDON..Nama je negara Islam, tapi dasar mulut tong sampah, hati dasar bangkai, perangai dasar binatang..

Kpd rakyat INDON sekalian, jika kalian tidak suka pada MALAYSIA silakan keluar dari negara kami ok..

Haish, tak pasal2 aku da naik angin..Bengang btul la..

P/S: Artikel ini hanya pada rakyat INDONESIA yang tidak sukakan MALAYSIA..Yang suka MALAYSIA tu aku minta maaf banyak2 kalau anda turut terasa hati..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih

Saturday, August 29, 2009

Christ Daughtry (No surprise lyric)

I've practised this for hours, gone round and round
And now I think that I've got it all down
And as I say it louder, I love how it sounds
Cause I'm not taking the easy way out
Not wrippin' this in ribbons
Shouldn't have to give a reason why

It's no surprise I won't be here tomorrow
I can't beleive that I stayed till today
Yeah you and I will be a tough act to follow
But I know in time we'll find this way was no surprise

It came like a river once I let it out
When I thought that I wouldn't know how
Held onto it forever, just pushing it down
Felt so good to let go of it now
Not wrapping this in ribbions
Shouldn't have to give a reason why

It's no surprise I won't be here tomorrow
I can't beleive that I stayed till today
There's nothing here in this heart left to borrow
There's nothing here in this soul left to say

Don't be surprise when we hate this tomorrow
God knows we tried to find an easier way
Yeah you and I will be a tough act to follow
But I know in time we'll find this way was no surprise

Our favorite place we used to go
The warm embrace that no one knows
The loving look that's left your eye
That's why this comes as no,
As no surprise

If I could see the future and how this playouts
I bet its better than where we are now
But after going through this
It's easier to see the reason why

It's no surprise I won't be here tomorrow
I can't beleive that I stayed till today
(stayed till today)
Yeah you and I will be a tough act to follow
But I know in time we'll find this way no surprise

The kiss goodnigt, it comes with me
Both wrong and right, our memories
The whisperingbefore we sleep.
Just one more thing that you can't keep

Our favourite place we used to go
The warm embrace that no one knows
The loving look that's left your eyes
But I know in time we'll find this way was no surprise..


© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Wednesday, August 26, 2009

PENGALAMAN BERLAKON..

Pada penghujung tahun 2008 adalah tahun yang sangat bermakna untukku..Selepas beberapa hari aku tamat menduduki final exam, aku dan rakan2 sekelasku dikejutkan dengan satu pengumuman oleh guru kaunseling di sekolahku iaitu Puan Bathma..

P.Bathma: Esok ada shooting drama di skola kita..

Murid2: Hah..!!! Betul ke cikgu..?? Drama apa cikgu..??

P.Bathma: Ya..Betul, buat apa cikgu nak tipu kamu pulak..Drama melayu, ckgu tak ingt tajuknya..Dia memerlukan beberapa orang pelakon tambahan..

Murid2: Saya nak..!!!!(msing2 angkt tgn)

P.Bathma: Boleh je..Datang la awal esok..Berpakaian kemas siap bertali leher..Kira smart2 la dtg esok k..

Murid2: Baik cikgu..(dlm nada lemah sbb x ske pkai "tali leher" tu hahahaha)

P.Bathma: Kalau boleh saya tak mahu hanya kaum Melayu saja yang masuk utk shooting nih..Saya nak semua kaum involve boleh..

Murid2: Boleh jer kowt..

P.Bathma: Baik la..Ada apa2 soalan?

Murid 1: Cikgu, esk datang kul bape? Tv brapa ckgu?

P.Bathma: As usual la..Sblm kul 7.30..Drama tu untuk NTV7..

Murid 2: Cikgu, esok tak blajar la yer?

P.Bathma: Laaa..Kamu dah amik final exam pun kan..Nak stdy apa lagi?

Murid 1: Ntah ko ni..Bongok jer soalan..Hahaha..

Murid2: Hahahahha..(mentertawakan si murid 2)

Murid 2: (geram)

P.Bathma: Sudah2, x elok gelakkan org..Ok baiklah, cikgu gerak dulu ya..Apa2 hal kita jmpa lg esk ya..

Murid 3: Jgn gerak dlu cikgu..

P.Bathma: Kenapa? Kamu ada soalan?

Murid 3: Tak ada lah..Gerak sekarang cikgu, bukan gerak dulu..Hehe..

P.Bathma: Bertuah pnya budak..

Murid2: Haha..(mentertawakan gelagat ckgu dan murid 3)

P.Bathma: Ok, ckgu grak skrg..

Murid2: Bye2 ckgu..

P.Bathma: Bye2..

Aku dan rakan2 kelas ku terus kecoh di dalam kelas..Kami berborak mengenai hal tadi..Ada yang nak datang pukul 6.30..Ada yang nak beli baju baru la..Ada yang bermimpi nak jadi popular..Dan bermacam lagi gelagat murid2 dlm kelas aku tu..Aku hanya tergelak melihat karenah rakan2 ku..Namun, aku berharap aku dapat menjadi pelakon dlm drama tu walaupun hanya sekadar pelakon tambahan..At least muka aku tersiar juga di kaca televisyen..Hahaha..

Keesokan Pagi
Ramai antara rakan2 ku yang datang awal tatkala itu..Aku macam biasa la bertolak pkul 6 dari rumah untuk ke bas stop then dari bas stop aku gerak kul 6.30..Arround pkul 6.50 sampai la aku ke sekolah..Pakaian semua memang tip-top..Tidak kurang juga yang pakaiannya sempoi2 jer(actlly ckgu x kesa pn, yg pntg tali leher n brg2 kebanggaan skola tu ada haha)..

Perhimpunan pada pagi itu berjalan lancar seperti biasa..Pngetua skola memberikan peringatan supaya jgn buat masalah ketika sesi shooting diadakan..Tamat sahaja perhimpunan, semua murid diarahkan supaya masuk ke kelas masing2..Aku dan semua rakan2 ku tidak sabar menunggu kdatangan para krew pngambaran..Beberapa minit kemudian, Puan Bathma masuk ke kelas..

P.Bathma: Ok, krew datang dalam pukul 9pg..Mereka akan mengadakan pngambaran di Block C di kelas Form 6 ok..Dapat saja arahan saya, trus gerak ke sana..

Murid2: Baik cikgu..!!!

P.Bathma: Wah, hensem2 sumer hari ni? Macam ni la murid2 High School Klang..Kalau hari2 macam ni kan bagus(terang ckgu dgn pnjg lebar)..

Murid 1: Cikgu, sape plakonnya ckgu? Production mana yang datang?

P.Bathma: Ermm..Plakon ckgu tak tau la..Kalau tak silap saya Grand Brilliance Production Sdn Bhd..Saya pn tak pasti..Nnt awk tgk la sendiri..

Murid 1: Owh GB, terkenal tu ckgu..Da bnyk drama, filem diorg buat..

P.Bathma: Owh ye ke? Ckgu tak tau la pulak..Jarang tgk drama Melayu..

Murid 1: Abis ckgu slalu tgk citer tamil jer ke? Hehe..

Murid2: Haha(mentertawakan si murid 1)

P.Bathma: Haha..Awk ni ada2 je la..Aah, sy tgk citer tamil jer..Haha..Heh, kamu sumer ni nakal btul eh..Panggil ckgu disiplin baru tau..

Murid 3: Xper ckgu, ckgu disiplin da kamcing n kaotim dgn kitorang..Haha..

P.Bathma: Haha..Ok la, ckgu pergi Block C dlu..Nanti ckgu akan pnggil kamu sume..

Murid2: Baik cikgu..!!!

Lantaran itu, kami tunggu lagi dengan penuh kesabaran..Waktu menunjukkan tepat pukul 8.50pg..Berbagai karenah rakan2 ku ketika itu..Ada yang mengambil gambar..Ada yang berborak..Ada yang tidur2 ayam..Ada yang pegi jalan2 ke kelas lain dan sebagainya..Aku pulak lepak dgn bdk2 yang amik gmbr tu..Smbil tgk design terbaru dari member aku yang sememangnya sangat berbakat dalam art..Sememangnya design beliau amat mendapat perhatian tidak kira lah dari kalangan murid2 mahupun guru2 di sekolah..Memang agak happening la waktu tu..

Tepat jam 9.10pg Puan Bathma msuk lagi ke klas..Dia telah mengarahkan seluruh murid dlm kelas ke Block C..Semua murid2 melompat kegembiraan..Masing2 tak sabar nak keluar tv..Dengan pantas kami tiba di Block C..Semua set pengambaran sedang di atur..Aku ke van krew tersebut dan ternyata ia nya dari krew pengambaran Grand Brilliance iaitu Jelas Juta..Kami diarahkan tunggu kerana pelakon belum sampai..Pengarah drama tersebut iaitu Abang Harris pula sedang rancak berborak dgn Ckgu Lee..

Ckgu Lee: Kenapa kamu pilih skola ni jadi lokasi shooting?

Abg Harris: Owh, saya dulu pernah skola sini..Tak sangka skrg da bnyk perubahan..

And lepas tu aku trus blah, malas nk dgr diorg borak lagi..Haha..Aku trus lepak dgn member2 ku smbil mnuggu set siap dan kemunculan pelakon yang menjadi misteri..Aku bertemu dgn kak aishah selaku pengurus(apa ntah, da lupa jwatn) dan berborak seketika dgnnya..

Aku: Kak, nama akak pe?

K.Aisyah: Aisyah..Adik nama pe?

Aku: Helmi(jwbku ringkas)..Akak kat sini keja sbg apa?

K.Aisyah: (da lupe la, tgk kat youtube)..Adik form baper ni?

Aku: Form 4..Baru lpas abis final exam..(terangku lagi meneruskan perbualan)

K.Aisyah: Owh..Senang tak?

Aku: Boleh la(ringkas dan padat)..Haha..Akak, drama ni tajuk apa? Dia crita pasal apa?

K.Aisyah: Tajuknya VESPA CIKGU MAZLAN..Citer nya tentang 3 orang pelajar yang nakal diketuai oleh Arif dan Ckgu Mazlan yg baru berkhidmat di skola ni..Lastly diorg berubah ketika nak ambil PMR..Dan sume nya berjaya dgn cemerlang(terangnya pnjg lebar)..

Kami: Owhh..(mndgr dgn pnuh khusyuk)

Tiba-tiba handphone Kak Aisyah berbunyi..Kami mendengar hanya suara Kak Aisyah berbicara..Dari situ tahulah kami bahawa yang sedang bercakap dgn Kak Aisyah itu adalah pelakonnya..Pelakon tu sedang bertanyakan arah untuk ke skola kerana dia sudah hampir..Kak Aisyah bertanya pada kami semua arahnya dan Dauz menawarkan diri untuk membantu..Lantas handphone Kak Aisyah diserahkan kepada Dauz..Selepas berbicara, dia mnyerahkan kmbali hp itu kpd Kak Aisyah..

Dauz: Giler la..!!!(smbil menjrit)

Aku: Ko kenapa?

Dauz: Pelakon bercakap dengan aku dowh..

Kami: Siapa..!!! Bagitau ar..

Dauz: Degawan..

Kami: What..!!!(smbil jerit gak) Syok giler..

Dauz: Tau xper..First time dol ckp dgn plakon..

Kami: Best ar ko..Dia katner?

Dauz: Dia da kat Klang Parade, jap agi sampai la..

Kami: Owhh..(tidak sabar tggu kdatangan beliau)

Beberapa minit kemudian, sebuah kereta satria GTi hitam tiba di perkarangan skola kami dan parking btul2 di hadapan tmpt kami lepak..Beberapa minit kemudian, pelakon itu keluar dan ternyata Dauz berkata benar..Kaza Saisi yang popular dalam lakonannya bertajuk Susuk itu keluar dari Satrianya..Dauz terus mendapatkannya..

Dauz: Assalamualaikum Degawan..

Kaza: Waalaikumsalam..Kau yang bercakap dgn aku tadi ya?

Dauz: Ye saya..

Kaza: Terima Kasih..

Dauz: Sama-sama..Takder hal la..

Beberapa minit selepas itu sebuah kereta Nissan Sunny masuk ke perkarangan skola ku dan park btul2 di blakang kereta Degawan..Pelakon utamanya sudah sampai iaitu Zaidi Omar..Dan lastly sebuah van datang dengan membawa seorang lagi pelakon utama iaitu Eric Fuzi dan beberapa orang lagi pelakon lain..Ibu Eric turut ada bersama..

Tepat jam 10 pengambaran dimulakan..Seronok rasanya dapat berlakon ni..Arahan-arahan sentiasa diberikan dan kami sentiasa mengikutinya agar drama ini berjalan dengan lancar..Pengambaran dijalan kan selama 3 hari dan selama 3 hari tu juga lah aku sentiasa balik pukul 9mlm..Kami pun berkenalan dengan Eric Fuzi..Boleh tahan gak kalu dia bahan org..Pndai wat lawak la kira..And minat main gitar..Nak knal, cari profile dia dalam myspace aku yer..Upahnya satu hari RM30..Kali dgn 3 hari, da RM90..Walaupun mungkin bagi korang tak mahal, tp bagi aku ia cukup berbaloi la dgn apa yang kitorg buat..Memang sumer budak hapening la time tu..

Kami juga telah dipuji dan dioffer untuk menjadi pelakon dalam Grand Brilliance..Haha..Abang Harris ni ternyata sabar orangnya..Senang bekerja dengan dia..Kalau ada yg salah pun dia x marah, just tegur dengan rilex jer..Memang overall bagi kami seronok la..Semua nya berjalan dgn lancar..Lakonan kami dipuji oleh krew dan pengarah sendiri..Walaupun kami kurang menonjol tapi yg penting kami dapat rasa pengalaman macam mana kehidupan pelakon ni..Ternyata memang penat dan sibuk tetapi puas apabila semuanya berjalan lancar dan lakonannya menjadi, tambahan pula upahnya yang agak berbaloi..Hehe..

So, smpai sini jer la citer aku mengenai pengalaman berlakon ni eh..Ada apa2 soalan, boleh la bertanya terus kat aku..No tepon plakon jgn tnya aku, aku lupa nak amik..Hahaha..Kepada sesiapa yang nak kata aku ni batak ke, menunjuk-nunjuk ke ape ke aku x kesah la wei..Ni cerita pengalaman aku, bukan pengalaman korang..Yang korang nak kecoh2 pe kes? Jealous cakap jer la..Sengal..Lantak la aku nak citer pown, ada aku susahkan ko? Ada aku susahkan mak bapak ko? Xder kan?? So, keep ur mouth shut motherfucker..!!! Go to hell..!!! Taknak baca berambus dari blog aku nih..Hahaha..Kepada yang sedang membaca, jutaan terima kasih saya ucapkan dan Selamat Membaca..!!!

Salam sayang dari saya pada anda semua..Have a nice day n Gud Luck..!!!
Happy Reading..!!!

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Monday, August 24, 2009

DETIK PERKENALAN KU DENGAN SI DIA..

2007
Kisahnya bermula ketika aku menemuninya di jejantas Bandar Klang (skrg da dirobohkan) sewaktu aku pulang dari sekolah..Pada kali pertama ku bertentangan mata dengan si dia, dia tersenyum kepada ku lantas ku membalas senyumannya..Lalu kami pun berlalu mengikut haluan masing-masing..Aku menghala ke centerpoint dan dia menghala ke perhentian bas untuk pulang ke rumahnya..Pada mulanya aku tidak mempunyai apa-apa perasaan terhadapnya..Lalu aku berjalan-jalan di centerpoint sampai la pukul 5 baru aku menuju pulang ke rumah..

Selang beberapa hari kemudian, aku terserempak lagi dengan si dia di lokasi yang sama dan waktu yang agak sama..Kali ini dia nampak letih namun dia tetap tersenyum kala melihat diriku..Aku mulai rasa hairan mengapa dia tersenyum padaku..Adakah aku mengenalinya??? Adakah dia antara saudara-saudaraku yang aku tak berapa kenal??? Siapakah perempuan ini yang selalu tersenyum tatkala melihat diriku??? Pelbagai aneka soalan yang sentiasa berputar di skrin mindaku..Tak senang hati aku dibuatnya kerana memikirkan soal ini..Aku pun seperti selalu terus menuju ke centerpoint tetapi kali ini aku balik agak awal kul 3..

Sesampainya di rumah aku terus makan dan solat..Setelah itu, aku pun landing atas katil..Sambil memikirkan siapakah gerangannya perempuan ini..Senyumannya yang manis telah memerangkap seluruh jiwa ragaku..Tanpa ku sedari, aku mulai jatuh hati padanya..Setelah lama berfikir aku pun tertidur..Dalam tidurku, aku bermimpi bertemu dengannya dan melihatnya senyumannya itu lagi..Alangkah indah jika dia dapat memberikan senyuman itu setiap hari kepadaku..Setelah agak lama aku menatap wajah dan senyumannya tiba-tiba aku dikejutkan dengan satu tepukan di bahagian kaki ku..Aku tersentak lalu terjaga dari tidurku..Rupanya mama ku yang tepuk supaya aku bangun solat asar kerana waktu dah menunjukkan pukul 6.30..Lantas aku bersiap ke bilik mandi..Kemudian, aku terus solat..

Keesokannya aku melalui jambatan itu lagi..Kali ini aku berniat ingin menegurnya..Namun pada hari itu dia tidak muncul seperti selalu..Walaupun begitu aku tidak berputus asa..Hari demi hari aku menunggunya di jejantas itu..Namun, aku pulang dengan hampa kerana dia tidak muncul juga..Kini, aku mulai merindui senyumnnya..Tak dapat tertahan rinduku untuk bertemu dengannya..Hanya tuhan saja yang tahu perasaanku di kala itu..Aku hanya berkata pada diriku, biar la Allah menentukan segalanya..Jika aku bertemu dengannya mungkin dia jodohku..Sampai ke situ fikiran ku melayang..Huhu..

Selang beberapa bulan kemudian, aku terserempak lagi dengannya..Kali ini lokasiya di cyber cafe di dalam centerpoint..Dia bersama rakannya ketika itu..Niat di hati ingin menegur, tetapi perasaan malu ku mengatasi segalanya kerana ada kawannya di sebelah..Aku terus teridiam dan kaku, lidahku kelu tak mampu untuk meluahkan kata-kata..Namun, kali ini aku teruskan usaha ku mengekorinya ketika dia ingin pulang..Aku ekori hingga la dia menuju ke perhentian bas dan berhenti ketika si dia menaiki bas pulang ke rumah..Kini aku agak berpuas hati dapat tahu kemana arah tujunya..Haha..Wajah dan senyumannya sentiasa di ingatanku..

2008
Sejak cuti sekolah hingga kini melangkah ke tahun baru aku tidak pernah melihat batang hidung nya lagi..Rinduku semakin menebal..Namun azamku untuk belajar membuatkan aku terlupa sejenak mengenai dirinya..Pada suatu hari(lupa tarikh), aku terserempak sekali lagi dgn dirinya tetapi hanya sekelip mata(da lupe katner) dan tidak sempat untuk menegurnya..Ketika itu, ingatanku padanya kembali semula..Tidak semena-mena timbul satu persolan dalam diriku yang bertanyakan adakah ini yang dinamakan cinta??? Kerana aku tidak pernah mempunyai perasaan yang begitu mendalam terhadap perempuan sebelum ini..Ku tinggalkan persoalan itu dengan penuh tanda tanya..Argghhhhh..Pening kepala aku di buatnya..

Begitu lama aku tidak bertemu dengannya..Sehingga lah aku tamat menduduki peperiksaan SPM..Dirinya telah agak lama aku lupakan..Namun, senyuman dan wajah nya sentiasa di ingatan(camner tu, aku pn x tau) dan harapan ku untuk bertemu dengannya sentiasa menjadi matlamat ku..Tanpa ku sangka, aku telah terpilih untuk menyertai PLKN di Kem Similajau, Bintulu, Sarawak..Arghhhh..Bagaimana aku hendak bertemu dengannya lagi??? Tanpa ku duga, air mata ku berlinangan bagai sungai yang mengalir menyusuri laluannya dan mula menitis jatuh ke bumi..Aku hanya mampu berdoa agar aku kembali bertemu dengannya semula..

PLKN
Hari pertamaku di PLKN sangat membosankan kerana belum mempunyai ramai kenalan dan berjumpa dengan rakan-rakan dari Sarawak..Seminggu kemudian, sesi kelas Pembangunan Karakter pun bermula..Pada hari pertama aku berasa agak kekok dan malu untuk melakukan aktiviti di dalam kelas tersebut..Tambahan pula ada rakan-rakan dari Sarawak..Bukan apa, aku takut mereka tidak memahami bahasa ku..Haha..Rupanya mereka ni pandai juga bertutur dalam Bahasa Malaysia..Maklum la da lama duk semenanjung, mana tau orang sarawak pandai cakap melayu..Haha..Berbalik kepada cerita, aku telah dilantik menjadi ketua dalam kumpulan tersebut..Pada ketika itu, ada la seorang perempuan melayu ni macam anti aku..Coz dia menolak cadangan ku bagi membrikan nama kumpulan..Kemudian, aku terigat la satu kartun ni 'wonder pet'..Lalu aku terus memberikan cadangan tu kepada seluruh ahli kumpulan..Dia seolah-olah tidak setuju, namun akur dek kerana semua ahli lain bersetuju..Lantas aku memberikan nama kumpulan 'wonder pet' kepada guru yang bertugas..Selama berada di dalam kelas itu, aku mulai sesuai dan tau perangainya camner..Aku berada di kelas PK7 dan gurunya ialah Cikgu Ila dan Cikgu Ima..Group aku plak terdiri daripada aku, si dia, fellicia, lin, rina christie, n ader lagi la(maaf, aku da lupa nama korang)..(rndu gler kat korang sumer)..

Selama seminggu berada di kelas, aku mula berkenalan dengannya secara lebih dekat..Namanya tidak perlulah aku sebutkan di sini kelak anda semua akan tau sendiri apabila ke myspace atau facebook saya..Dia turut menyatakan yang dia juga tinggal di Klang..Tempat tinggalnya agak dekat dengan tempat tinggalku..Lebih kurang 20-30 minit perjalanan dengan menaiki kereta..Lantas aku perhatikan semula wajahnya dan senyumannya..Seperti aku pernah melihat senyuman ini sebelum ni..Aku mula membayangkan si dia yang sentiasa di ingatan..Ah, x mungkin kata hatiku meragui dirinya..Namun hatiku berharap bahawa itu adalah si dia yang ku cari..
Aku semakin bersemangat ke kelas bukan untuk belajar, tapi untuk bertemu dengannya lagi..Aku semakin berani, aku menyuruh salah seorang ahli kumpulan ku duduk tempat lain dan menyuruh si dia duduk di sebelahku, aku juga meminta nombor telefonnya bagi memudahkan aku berhubung dengannya..

Kali pertama aku mesej dengannya pada waktu malam..Hampir kesemua orang masih belum tidur walaupun lampu dorm telah dipadamkan..Banyak soalan yang aku tanya pada dia (tak leh la nak papar dlm ni) hingga la larut malam..Pada malam itu banyak juga aku tahu pasal dirinya..Lantaran itu, hampir setiap malam aku sms dengannya hingga la aku dapat merasakan dia adalah perempuan yang selama ini aku cari..Selepas itu, setiap hari aku memandang wajahnya, ku amati senyumannya..Yaaa..Memang sah..Dialah gerangannya perempuan yang ku cari selama ini..Selama itu jugalah aku tidak henti-henti bersyukur pada Allah kerana memberikan aku peluang untuk berjumpa dengannya kembali..Sungguh tidak ku sangka..Alhamdulillah..Rinduku yang selama ini menetap di dalam perasaan ku bagaikan pelarian kini telah beransur-ansur berpindah keluar mencari hala tuju masing-masing..Jiwa raga ku yang luka kini telah terubat..

Dipendekkan cerita aku dan dia telah menjadi skandal di dalam kem itu..Ramai orang beranggapan kami berdua berpacaran walaupun pada hakikatnya aku masih belum meluahkan isi hatiku yang terpendam kepadanya..Lantas aku berfkir apa lah kiranya aku berterus terang dengannya alang-alang ia sudah menjadi buah mulut orang..Alangkah untungnya jika dia menjadi milikku..Huhu..Pada suatu malam aku nekad untuk meluahkan isi hatiku..Jawapan yang diberikan cukup ringkas dan padat..Namun ia agak menghampakan aku dan juga pada laki lain jika mereka mendengar jawapan itu..Aku tidak berputus asa.."usaha tangga kejayaan"..Sering aku bertanyakan lagi soal itu, jawapan nya masih sama..Lalu aku putuskan untuk berhenti bertanya..Sejak itu aku tidak pernah berbicara mengenai hal itu lagi..Hingga la tamat PLKN..Berakhirnya pertemuan kami adalah di lapangan terbang sarawak(lupa nama) hingga la di lapangan terbang KLIA..Aku sengaja beborak dengannya lama-lama kerana aku ingin melihat wajahnya puas-puas dan aku sentiasa membuat dia tersenyum agar aku boleh menatap senyumannya dan dapat disimpan dalam memori ku yang sebesar 1Terrabyte ini..Setelah tiba di pickuppoint di sah alam, aku melihat wajahnya buat kali yang terakhir..Sambil tu aku mencari family ku..Ayahku diminta untuk sign sesuatu dan kemudiannya boleh beredar..Ketika ingin pulang, aku melihat dirinya buat kali yang penghabisan..Dia diiringi keluarganya sedang menuju ke kereta untuk pulang..Kini aku hanya mampu berdoa agar aku dapat berjumpanya semula..

KINI
Aku telah menjadi sebahagian dari hidupnya..Dirinya juga telah menjadi sebahagian dari hidupku..Aku telah meluahkan perasaan ku, walaupun jawapan yang diberikan masih sama seperti dulu namun aku dapat merasakan perhubungan kami lebih dari sekadar kawan baik..Dan aku semakin yakin bahawa dia telah menerima diriku dan aku telah menerima dirinya seadanya..Walaupun semenjak keluar dari PLKN hingga sekarang aku tidak berjumpa dengan dirinya, aku masih sayang padanya..Hanya bermodalkan sms dan panggilan sahaja sebagai penawar rindu di kala sendu menyelubungi jiwa ragaku..Sebenarnya itulah rahsia di sebalik keutuhan dan keakraban dalam perhubungan kami berdua..Bak kata orang 'sayang anak tangan-tangankan, sayang isteri tinggal-tinggalkan'..

TAMAT
Begitulah al-kisahnya detik perkenalan kami berdua..Tangan aku pun dah penat menulis blog ni..Hope anda semua rajin-rajin la membaca..Beribu kemaafan dipinta sekiranya ada salah dan silap..Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah s.w.t. dan yang buruk itu datangnya dari diri saya sendiri..
Sekian Terima Kasih..

Selamat Membaca..!!!

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Saturday, August 22, 2009

Perangi Golongan Murtad..

( LINA JOY )
kehebatan peguam jahanam
Azlina Jailani telah menang di Mahkamah.
mereka tak akan menang kerana melawan Allah, mereka hanya menang sementara di dunia...
sapa yg lebih berkuasa...
sama-samalah kita berdoa agar kita, generasi kita dan semua Islam yg ada sekarang sentiasa dlm Agama Allah dan dilindungi Allah terpesong aqidah...amin

Pertubuhan Melayu Murtad telah diluluskan!!



persatuan Melayu Kristian telah SAH ditubuhkan di Malaysia !!
Injil telah dicetak & di edar...
IFC buat RoadshoW besar-besaran sokong kebebasan Beragama.....
Bersedialah wahai saudara - saudari ku yang amat disayangi...
BERDOALAH SEMOGA UMAT ISLAM SELAMAT
tolong sebarkan kepada yang cintakan AGAMA ALLAH

Dipetik daripada http://www.tagged.com/izzati24693..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disiarkan kepada umum tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Khas untuk Wanita..

kepada kawan2 wanita......................Menurut laporan Polis seorang wanita telah dirogol oleh 5 lelaki disebuah kelab malam di Singapura pada malam Sabtu sebelum ditinggalkan.>>>>>>>>>>>>>> Wanita tersebut tidak berupaya untuk mengingati kejadian malam tersebut, namun ujian mengesahkan bahawa beliau telah dirogol berulang kali dengan kesan rohypnol di dalam darahnya dan progestrex, sejenis pil "mencuci" yang kecil.>>>>>>>>>>>>>> Dadah tersebut kini digunakan oleh perogol-perogol dan kemudian "mencuci" mereka. Progesterex dibekalkan kepada para Doktor haiwan untuk"mencuci"haiwan besar. Khabarnya Progesterex digunakan bersama Rohypnol, sebagai dadah "Dating" dan rogol.>>>>>>>>>>>>>> Apa yang mereka perlu lakukan ialah menitiskan Rohypnol ke dalam minuman si gadis, mangsa tersebut tidak akan ingat apa-apa pun esok paginya, apa yang berlaku kepadanya sepanjang malam tersebut.>>>>>>>>>>>>>> Progesterex amat senang larut dalam minuman, akan "mencuci" agar simangsa tidak akan mengandung akibat dari perkosaan tersebut dan sipe rogol tidak bimbang untuk perlu menjalani ujian air mani dan DNA kemudian.Kesan dadah ini adalah K*E*K*A*L terhadap si mangsa.>>>>>>>>>>>>>> Prodesterex asalnya adalah untuk memandulkan kuda, Mana-mana wanita yang mengambilnya TIDAK AKAN MENGANDUNG SAMPAI BILA-BILA. Si durjana boleh memperolehi dadah ini boleh mendapatkan dadah ini dari pusat haiwan atau mana-mana universiti, dan ia diramalkan akan digunakan dengan berleluasa di kampus-kampus.>>>>>>>>>>>>>> Tolong edarkan maklumat ini kepada semua yang anda kenali, terutama teman wanita dan gadis remaja.!!!>>>>>>>>>>>>>> Berwaspada apabila anda keluar, jangan biarkan minuman anda terbiar tanpa dijaga oleh orang yang anda percayai (tolong send kpd smua rkn2 perempuan anda...

Dipetik daripada http://www.tagged.com/nuramirayusof..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disiarkan kepada umum tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Kurma Yahudi..

Sekarang bulan puasa bakal menjelma.... .....berhati- hati.....
....becareful of Kurma Yahudi .. Tolong Distribute!

Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan tetapi
dihasilkan dari negara Israel ..dan diimport serta dikotakkan di
Singapura tapi di edarkan di Malaysia. Ia ditanam di satu kawasan luas
di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia dipunyai
oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa
Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang
Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura.
Para Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis
ini..kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas
dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.

Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun, walaupun dari segi ekonomi.

Dipetik daripada http://www.tagged.com/izzati24693..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disiarkan kepada umum tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Pesanan Buat Wanita..

Hal ini berlaku di KL baru2 ni.. Saya dapat tahu dari kakak ipar saya cara baru orang memperdaya perempuan untuk dirogol. Kawan dia sendiri yang telah menjadi mangsa. Kawan dia keluar ofis agak lewat iaitu agak2 dekat malam juga. Dia terserempak dengan seorang kanak2 menangis di tepi jalan. Kerana kesian, dia hampiri dan bertanya budak tu kenapa dia sorang2 petang2 begini. Budak tu kata yang dia dah sesat dan minta dihantar balik ke rumahnya. Budak tu kemudiannya menunjukkannya sekeping kertas yang tertulis alamat rumahnya. Perempuan ni kira berhati mulia, tanpa mengesyaki apa2 terus bawa budak tu ke alamat berkenaan. Setibanya di rumah itu, dia pun menekan loceng pintu.. Sejurus kemudian dia pengsan lantaran loceng berkenaan disambungkan dengan wayar berkuasa tinggi.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Hari berikutnya apabila dia tersedar, dia berada di sebuah rumah kosong di kawasan berbukit, dalam keadaan telanjang. Kondom ada di merata2 dengan air mani berhamburan. Tak kurang 20 kondom semuanya. Dia langsung tak mengenali penyerangnya. Begitulah jenayah akhir2 ini mensasarkan mangsanya. Jika terserempak dengan keadaan sebegini, jangan sesekali turuti kemahuan kanak2 itu, sebaliknya hantar je dia ke balai polis yang berdekatan.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> P/S: Hantarlah kepada rakan2 anda yang wanita supaya mereka berhati2 & hantar pada rakan2 anda yang lelaki supaya mereka boleh memperingatkan adek2, kakak2 & ibu mereka. Selamatkan mereka dari menjadi mangsa syaitan yang bertopengkan manusia. Jangan biar naluri keperihatinan mereka mendatangkan bahaya pada mereka sendiri

Dipetik daripada http://www.tagged.com/nuramirayusof..

© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disiarkan kepada umum tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

CINTA DAN KASIH SAYANG

Banyak orang kata cinta itu buta, cinta itu amat menyakitkan, cinta itu membuang masa, dan sebagainya. Tidak kurang pula yang menyatakan cinta itu indah, cinta itu kekal selamanya, cinta itu amat mengembirakan dan seumpamanya. Tetapi apabila diajukan tentang erti ataupun definisi cinta sebenar, mereka tidak dapat menjawabnya. Ramai yang mengatakan bahawa cinta itu adalah kasih sayang yang diberikan pada pasangan kekasih masing-masing.

Adakah benar semua jawapan mereka..??? Betulkah cinta itu kasih sayang..??? Benarkah cinta boleh membutakan mata seseorang..??? Dan banyak lagi persoalan yang sentiasa berputar di skrin minda kita apabila berbicara soal cinta.

Pada hakikatnya cinta dan kasih sayang adalah dua perkara yang berbeza baik dari segi maksud mahupun dari segi perkataan itu sendiri. Cinta ini sebenarnya ialah ungkapan atau kata-kata yang diucapkan atau diluahkan seseorang kepada pasangannya untuk melambangkan perasaan suka dan sayang seseorang itu terhadap pasangannya. Manakala kasih sayang pula ialah suatu perasaan yang lahir dari hati dan juga satu bukti kepada ungkapan cinta yang telah diucapkan terhadap pasangan masing-masing. Kita sering dengar ungkapan cinta seperti 'I Love You', 'Saya Cinta Awak', dan seumpamanya tetapi adakah ungkapan itu cukup untuk membuktikan cinta seseorang itu pada pasangannya tanpa pemberian kasih sayang..??? Lu fikir la sendiri beb.

Cinta itu sebenarnya indah jika kita pandai menerokai keindahan di sebaliknya. Penerokaan ini melibatkan banyak aspek yang kadangkala amat mengelirukan dan memeningkan kepala kita. Contoh mudah, kita nak beli baju, kita mesti melihat pada corak ataupun pattern terlebih dahulu bukan..??? Contoh lain, jika kita hendak membeli sebuah kereta, kita mesti melihat pada jenama atau rekabentuk model kereta tersebut terlebih dahulu bukan..??? Anda juga pernah tak melihat tanda harga dan kualitinya terlebih dahulu pada baju tersebut, dan adakah anda melihat ciri-ciri keselamatan dan seluruh bahagian enjin sebelum membeli kereta tersebut..??? Ada yang jawab ya, tidak kurang juga yang jawab tidak.

Begitu juga dengan cinta, ramai orang yang melihat dari sudut corak atau pattern terlebih dahulu sebelum melihat kualitinya. Corak boleh diumpamakan dengan paras rupa manakala kualitinya pula ialah agamanya, sopan santun, hati budi, dan juga sifat-sifatnya yang lain. Memang tidak salah kita buat begitu, namun dari pemerhatian pakar mendapati bahawa hubungan pasangan yang sebegini tidak kekal lama dan tidak akan kekal selamanya. Apa tidaknya, kalau kita bercinta kerana paras rupa, kita semestinya belum memahami hati budi masing-masing. Bila dah berpacaran, masing-masing masih kacak dan lawa namun mereka masih belum menunjukkan sikap mereka yang sebenar kerana takut akan berpisah kelak jika menunjukkan sikap sebenar mereka. Bak kata Cat Farish dalam lagunya "ayuh kita bab kedua dan seterusnya" lalu setelah mengikat tali pertunangan dan berkahwin, di situ la bermulanya sikap-sikap negatif yang selama ini dipendam. Sudah tidak ada persefahaman antara mereka lagi. Penceraian pasti akan berlaku. Hal ini lah yang sentiasa berlaku jika kita memilih pasangan kerana paras rupa. Ermmm.. Entahlah...!!!

Apapun, sesiapa yang ingin berbicara soal cinta boleh la berbicara dengan saya. Cerita anda akan dirahsiakan daripada pengetahuan umum.


© All Right Reserved 2009
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disiarkan kepada umum tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

PLKN

Assalamualaikum w.b.t kepada anda semua yang sudi membaca blog saya..


Pertama sekali saya nak memberitahu anda semua bahawa saya telah terpilih untuk pergi ke Program Latihan Khidmat Negara(PLKN) pada bulan Mac ini..

Sebenarnya apa yang hendak saya cakapkan di sini ialah pendapat saya tentang program ini..Saya tidak mengatakan yang saya tidak suka pergi ke program ini, malahan saya sangat teruja untuk ke sana..

Apa yang saya fikirkan ialah, dari mana datangnya duit yang begitu banyak untuk mewujudkan modal bagi membiayai program ini..Seperti yang kita sedia maklum, pakaian, makanan, minuman, alat-alat senjata, dan segala peralatan untuk program ini semua nya telah disediakan oleh pihak kerajaan untuk para calon yang terpilih untuk program ini..Bukankah ia memerlukan wang yang banyak..???

Wang ini semestinya didapati dari sumber-sumber cukai, tol, perdagangan, dan pelbagai lagi sumber-sumber lain yang semestinya datang dari rakyat Malaysia sendiri..Tidak kah anda terfikir bahawa program ini amat membazir..???

Bukan kah lebih molek wang-wang itu digunakan oleh pihak kerajaan untuk membantu rakyat yang miskin..Saya bukan mengatakan pihak kerajaan tidak membantu golongan miskin, tetapi lebih menumpukan perhatian terhadap golongan miskin ini..Lagipun, bukankah kerajaan sendiri yang menginginkan miskin sifar di Malaysia..???

Jika hasrat kerajaan Malaysia ini telah tercapai, barulah kita fokuskan kepada progaram yang menjurus kepada generasi muda seperti PLKN ini..Malahan, kerajaan boleh mengadakan progaram yang lebih banyak untuk mereka kelak..

Apa pun, saya sangat gembira kerana terpilih sebagai salah seorang calon PLKN ini..Saya berharap agar PLKN akan memberikan banyak pengalaman yang berguna dalam hidup seharian saya..

Segala tulisan dalam blog ini hanyalah pendapat saya sahaja dan bukannya bertujuan untuk memboikot kerajaan atau sebagainya..Maaf dipinta, dari hujung kaki smpai hujung kepala, jika terkasar bahasa dan terlanjur bicara..

Saya sudahi dengan wabillahi taufiq wal hidayah, wassalamualaikum w.b.t.


© All Right Reserved 2009
Segala tulisan dalam blog ini tidak dibenarkan disalin semula tidak kira dengan apa-apa jua cara sekalipun tanpa mendapat kebenaran dari penulisnya terlebih dahulu..Kerjasama anda amat saya hargai..Sekian, Terima Kasih..

HAVE PROBLEM OR WANNA BUY COMPUTER??? JUST FIND ME...

To all people out there that have any problem about computer, want to repair computer, want to buy new or secondhand computer, computer spare part, and other things about computer, just contact me anytime and anywhere..
Thanks...

Muhammad Helmi:
* 017-6341529
emi_damai91@yahoo.com

From,
Emi,
Secretary,
Damai Tech Sdn Bhd.

This article was written by computer, so there is no need signature.