Saturday, December 25, 2010

Coretan Hati 2010..



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Nampaknya da lama saya tak berkesempatan nak update blog..Hari ni baru ada masa dan ada la rajin sikit nak update blog..Hahaha..

Tahun 2010 bakal meninggalkan kita dengan 1001 pengalaman yang manis dan pahit buat kita..Bagi aku, banyak perkara yang berlaku..Banyak fail yang aku boleh cerakinkan untuk diceritakan pada anda semua para pembaca..Namun, ia mengambil masa yang sangat panjang untuk menceritakan segala apa yang berlaku dalam hidup ku..Aku hanya dapat meringkas kan segala cerita dan pengalaman yang aku tempuhi..

Life aku macam biasa kadang-kadang happy kadang-kadang tak happy..Tapi sejak akhir-akhir ni mood aku senang sangat berubah..Haaa mesti ada yang da fikir lain ni..Hahaha..Bukan pasal bulan la, cuma aku skrg ni da kurang la nak bergelak ketawa..Banyak bnda yang buat aku sedih, geram, dan buat mood aku down..Sometimes kawan-kawan rapat pun tak bleh nak memahami aku..Stdy aku pn da makin down..Masalah kewangan bertambah-tambah..Haaa, lagi skali jangan salah paham..Bukan aku hutang dgn along eh, cuma hutang dengan kawan-kawan je..Hutang dgn ptptn agi ntah dapat bayau ke tak..Hadoiii..Aku ada 2 subjek yang fail..Tu nak kena bayar jugak tu..Aku pn belum ada keberanian lagi nk bgtau ayah aku..Aku dah terfikir nak keja je ni..Settle sume hutang2 tu baru la lega skit..Sebenarnya banyak lagi masalah yang membelenggu minda aku ni..Tapi stakat ni je la aku dapat storykan pada anda sume tentang life dan problem ku..Huhu..

Si Dia, Alhamdulillah aku dgn dia still lagi berpacaran walaupun pada satu ketika dlu pernah clash..Tapi kali ni kitorang terpaksa sembunyikan dulu hubungan kitorg oleh sebab yang tidak dapat dielakkan..Jumpa pun dah jarang giler..Sangat merinduinya tapi tak dapat dilepaskan..Huh..Benci giler macam ni..Jeles je bila tgk kapel lain pegy jalan-jalan, lepak sama-sama, makan sama-sama..Haish..Tapi nak wat mcm mana, aku busy dia pn busy..Redha je la..Harap-harap dia cuti krismas ni nnt aku dapat jmpa dgn dia..Kisah yang lama tu tak payah nak ingat lagi..Aku dah lupa kan semua..Tapi aku takkan lupa siapa punca kepada semua masalah aku dengan si dia suatu ketika dulu..Kalo aku dapat budak tu memang dia tak hidup lama la..Haish..Tak boleh tgk kitorang senang langsung..Ada je nak dengki..Apa dosa aku kat kaw setan..Hampeh tul..Ok, enough with that..Korang doa-doa kan la hbgn kitorang kekal smpai akhir hayat..Amiiin.. :)

Kawan-kawan plak, sume nya ok dan baik-baik belaka..Makin hari makin ramai kawan yang aku dapat..Ni sume pasal aku mungkin dah agak aktif dan kawan baik aku si boboy tu dah makin peramah kot..Thanks to him coz brought me to his real world..Be honest, and everyone will come to be your friend..Faez like usual kadang-kadang gile dan dia macam biasa gerbang informasi terkini..Tapi skrg ada lagi senior yang gila-gila dan happening and chill mood serta memberi kitorg semangat utk terus hidup iaitu Stifler kitorang Brother Sudager Syer Mahal..Beliau adalah seorang yang aktif..Tak kira la di luar kampus mahupun di dalam kampus..Memang seronok dapat bergaul dgn beliau selain dapat informasi yang sangat berguna dan kata-kata yang membina daripada beliau..Aku gembira sbb mereka2 ini jugak sudi kawan dengan aku..Thanks korang sume..Credit to Boboy, Suda, Azfar, Faez, Fifi, Ana, Mel, Laila, Ara, Fadhilah, Ain, Maisarah, Faisal, Afif dan banyak lagi..Thanks korang sume..

Dalam kampus plak takde banyak berubah pon..Cuma suasana kampus baru skrg lebih baru je la..Hahaha..Dewan Chancellor pn dah siap..Banyak acara leh buat kat situ..Besar giler..Huhu..U-Cafe dah ada kalau nak lepak dan makan-makan, U-Gallery pn dah siap utk tatapan korang mengenai kejayaan MSU dr dlu hingga la kini, U-Shop pun da ada kalu nak beli jajan ke cenderahati MSU ke apa ke..Hahaha..Aku pnya stdy plak aku tau semakin teruk, so aku berazam nak naikkan lagi pointer..Aku nak jadi lebih rajin kali ni, ntah boleh ke tak..Huhu..Chaiyokkk!!! Lecturer sume sporting giler..Boleh diajak berbincang dan berborak..Tapi kebiasaannya of course la bukan berborak ke arah pelajaran..Hahahah..So, aku nk bnyk bertanya pasal pelajaran la nnt..Chaiyokk lagi Dekmi!!!! Subjek makin tough la sem ni..Gila aku dgn assignmnt diorg..Hahaha..So, tu je la mengenai kampus..

Akhir kata, tiada manusia yang tiada masalah dalam dunia ni..Semua org ada masalah masing2..Cuma cara untuk menyelesaikannya sahaja yang berbeza..Tabah atau tidak seseorang itu menghadapi masalah..Allah itu sentiasa nak menguji umatnya agar kita lebih kuat dan tabah untuk menghadpi ujian-Nya..Dan supaya kita sentiasa mengingati-Nya..Semoga korang sume tabah dan sabar menghadapi masalah korang sume dan dapat menyelesaikannya dgn mudah..So, tu saje hasil nukilan untuk aku coretkan dalam blog aku ni..Semoga korang sume telah upadated mengenai aku..Dan aku harap korang sume sudi terima aku sebagai kawan korang seadanya k.. :)

Azam aku pada tahun 2011 untuk menjadi yang lebih baik dari tahun 2010..

Sekian Terima Kasih..

Yg Benar,
Dekmi.


© All Right Reserved 2010
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Tuesday, June 15, 2010

Diari Seorang Isteri (Kaum Adam sila baca)..Jadikan ini satu iktibar pada kita semua..

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,

Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.
Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.

Ikhlas dari

Nur Nisa

Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

Friday, April 2, 2010

Cetusan Hati Sang Penulis..

Salam..
Nampaknya blog ni dah lama takde artikel mahupun cerita..Di kesempatan ni saya ingin menulis sedikit tentang luahan hati dan aktiviti di masa cuti..Diharapkan artikel atau cerita ini dapat membuka minda dan mata pembaca juga sedikit sebanyak memberi pengajaran dan pedoman bagi para pembaca dan diri saya sendiri..TQ..

Cuti..
Sangat membosankan..
Kerja aku hari-hari online dan pada waktu petang hingga malam aku kerja jual burger..

Buka FaceBook..
Ada je manusia yang akan buat aku naik angin/marah..
Tak kira lah orang lain mahupun kawan sendiri..
Aku pun sampai tak tau macam mana nak hadapi sem baru nanti..
Ntah ramai musuh ataupun classmate..
Bukan niat aku nak buat orang marah, tapi kadang-kadang pendapat aku orang suka salah anggap..
Pendapat aku diperlekehkan, dibuat bahan mainan dan dicampak bagaikan sampah..
Kalau ye pun pendapat aku tak bernas, tak yah la nak bagi respon sampai macam tu sekali..
Aku pun ada perasaan dan maruah diri..
Lepas tu aku marah, cakap aku touching..
Ye, aku memang touching la kalo sampai dah memalukan diri aku..BODOH!!!
Kepala otak dgn akal letak kat punggung..
Langsung tak pernah nak fikir perasaan orang lain..
Buta mata, buta hati, dan segala-galanya buta pada mereka..
Kalo dah rasa tua sangat, pegi la campur dengan orang2 tua sana..
Tak payah nak campur dgn org yg ko anggap budak kecik ni..
Kalo tua sekadar nama je tapi perangai macam budak kecik tak guna gak..
Mengutuk orang sana, mengutuk orang sini..
Macam la ko tu hebat sangat, perfect sangat..
Yang gaduh pasal politik lain, yang gaduh dengan negara jiran lain..
Dalam negara sendiri pn tak bersatu, parti politik je dah berapa bnyk kat Malaysia ni..
Pastu nak buat masalah plak dgn negara jiran..
Kalo setakat nak kutuk-kutuk, nak ejek-ejek, adik aku yang kecik tu pun boleh buat..
Sama je sebenarnya perangai orang dewasa dgn budak2 kalo macam tu..
Ntah bila la rakyat Malaysia ni boleh bersatu dari segi politik, ekonomi dan sosial..
Negara luar tunggu peluang je nak teroka Malaysia..
Jangan sampai Malaysia ni dijajah balik sudah..
Gejala sosial pulak semakin menjadi-jadi..
Sampai dah pening kepala pihak berkuasa ni nak fikir..
Hukum cara Islam ada, tak nak pulak guna..
Kejam la katanya konon..Kepala hotak dia kejam..
Kalau nak ikutkan, hukum Islam la yang paling adil dan saksama..
Oleh kerana tak nak ikut, ni la natijahnya..
Maksiat berleluasa, mat rempit bermaharajalela dan macam2 lagi..
Haish..Entah la..Macam2..

Burger plak..
Hari pertama kerja nampak sngat aku tak penah buat keja..
Menggigil bila ramai customer..
Kalo nak ikutkan smpai skrg pn ada lagi la gigil tapi masih boleh di cover..
Fikir balik, kelakar pun ada..Hahahaha..
Hari pertama and kedua memang kencang punya jualan..
Start hari ketiga and keempat smpai hari kelima dah slow..
Biasa la tu adat berniaga,,
Abang tu pulak offer tolong dia kat kedai burger dia..
Aku pun tengah fikir nak terima ke tak offer tu..
Kalu ikutkan hati memang nak aje..Duit tu..
Tapi fikir balik jadual aku nnt tak tau lagi macam mana..
Kang burger ke mana, study ke mana..
Kang menggigil lagi depan customer yang ramai..Hahaha..
Abis kelam-kabut kedai burger abang tu..Hahaha..

Akhir Kata;
Lepas ni aku berazam nak ikut haluan aku sendiri..
Kalau boleh nak jadi "budak surau" mcm dulu..
Rindu nak solat berjamaah dengan semua qariah surau..
Rindu nak jadi tukang azan kat Surau Haji Fuad, Jalan Nenas, Meru, Klang..
Rindu nak jadi imam kat surau PLKN Kem Similajau, Bintulu, Sarawak..
Rindu nak baca Al-Quran sama-sama qariah surau..
Rindu nak bentangkan sejadah kat surau..
Rindu nak gotong-royong kat surau..
Rindu nak tahlil sama-sama dengan qariah surau..
Rindu nak dengar suara pak imam surau..
 Ya Allah, sesungguhnya aku telah jauh menyimpang dari jalan kebenaranmu Ya Allah..Kau ampunkan lah segala dosa-dosa ku Ya Allah..Kau berikanlah aku petunjuk ke jalan yang benar Ya Allah..Kau kembalikan lah hamba mu ini ke jalan yang benar Ya Allah..Ya Allah Ya Tuhanku, jangan lah kau pesongkan hati ku setelah aku kembali ke jalan yang benar Ya Allah..Ampunkan segala dosa-dosa ku Ya Allah..Amiin Ya Robbal A'lamin..
Aku juga nak fokus pada study dan sambil tu fokus nak cari wang lebih untuk perbelanjaan diri sendiri..
Aku dah tak sanggup nak mintak parents aku lagi..
Malu tu satu hal, sebab yang paling utama tu ialah aku kesian kat parents aku..
Aku tau keadaan financial dalam rumah aku ni macam mana..
Tak sampai hati nak mintak duit kat diorg walaupun itu tanggungjawab diorg..

Last but not least;
Hidup di dunia ni hanya sementara, Hidup di akhirat yang kekal abadi..
Cari la bekalan sebanyak mungkin di dunia untuk ke akhirat kelak..

© All Right Reserved 2010
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Saturday, February 13, 2010

Liku-Liku Kehidupanku..

Salam..

Hari-hari yang telah ku tempuhi penuh dengan liku..Namun aku bersyukur ke hadrat Illahi kerana aku telah pun berjaya menempuhi liku-liku itu..Perjalanan hidup ini perlu diteruskan..So, lepas ni pasti lebih banyak cabaran dan halangan yang perlu aku lalui..Aku berharap agar dapat melaluinya dengan tabah dan sabar..

Assignment yang diberikan oleh lecturer masih juga belum disiapkan..Semakin lama, semakin banyak..Semuanya memerlukan kretiviti dan seni yang menarik..Idea yang ditunggu-tunggu masih belum tiba..Bagaimana nak mencetuskan idea yg menarik? Aku sendiri pun tak tahu..Ia datang dan pergi pada waktu yang sama..Seolah-olah ia masuk ikut otak kanan dan pada masa yang sama keluar ikut otak kiri..Mengapa jadi begitu? Adakah disebabkan aku terlalu banyak berfikir benda lain? atau ia sekadar perkara normal yang berlaku kepada semua makhluk yang bergelar manusia? Entah la, aku pun tak pasti..

Si dia..Aku amat merindui dan mencintainya..Dah lama kami tak berhubung apatah lagi berjumpa..Last kami berdating pun sebelum dia berangkat ke IKBN Melaka..Tu pun dah sangat lama..Sebulan or dua bulan after kami pulang dari Kem Khidmat Negara..Pertemuan itu juga adalah yang pertama dan yang terakhir setakat ni..Dia bercadang nak berjumpa lagi Isnin dan Selasa ni..Sebab dia nak minta tolong aku buatkan assignment dia..Oleh kerana itu, aku diajak ke rumahnya..Apa yang perlu aku lakukan? Huh..Apa pendapat family dia tentang aku nanti? Arghhh..Takpe, be myself..You are who you are..Wajahnya sentiasa di ingatanku..Bermain-main di screen minda ku..Adakah ini yang dinamakan cinta? Adakah ia mampu berkekalan hingga ke akhir hayat? Hmmm..Entah lah..Allah saja yang tahu semua ini..Selalu aku memikirkan tentang dia..Entah dia fikir pasal aku ke tak, hope dia pun seperti aku..Aku berharap juga cinta si dia pada aku adalah cinta yang ikhlas tanpa mengharapkan apa-apa balasan dan bukan kerana apa yang ada pada diriku..Kerana cinta yang ikhlas bakal berkekalan selama-lamanya..Banyak cabaran dan dugaan yang aku perlu tempuhi bersama dengannya selepas ini..Hope aku dengan dia dapat tempuhinya dengan sabar dan tabah..I LOVE YOU SO MUCH FOREVER AND EVER!!!

Kawan-kawan..Buat masa ni kawan-kawan semuanya quite okay..Ada la sesetengah yang perangai macam celaka..Tapi overall ok..Sahabat, baru sekarang aku tahu apa ertinya sahabat..Walau aku dalam keadaaan susah ataupun senang, mereka sentiasa di sisi aku..Walaupun sometimes diorang tak dapat tolong aku, tetapi diorang sentiasa support apa yang aku buat..Sentiasa menasihati antara satu sama lain..Credit to Shaheen, Rawiyah, Faez, dan Sayuti..Aku tak tau camne nak balas budi korang semua..Aku nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga coz sudi jadi sahabat terbaik aku..Korang memang the best forever and ever..Aku sayang korang walaupun korang tak sayang aku..Haha..Shaheen, ko memang the best sebab influence aku kepada movie dan i like ur physicology style dude..Faez, aku tak tau nak kata apa tapi aku suka perangai gila-gila ko yang dah pun terpengaruh kat aku dan ko ni gerbang informasi aku and kau the best..Rawiyah, ko plak satu-satunya girl dalam group kita nih and ko memang the best sebab sentiasa menceriakan hidup aku dan aku harap ko tak lupekan kitorang..Sayuti, ko plak the very2 big brother dalam group nih dan ko the best sebab ko dah banyak tolong aku dalam banyak benda yang aku tak tau dan ko sudi mendengar dan memahami masalah aku and sikap panas baran ko telah mengajar aku suatu perkara yang sangat berguna dalam hidup aku..Sumpah aku takkan lupekan korang semua..It's up to you if you wanna forget me but to forget you, i'll never do..

Lecturer and university..Mereka dah menjadi sebahagian dari hidupku..Tanpa mereka, tak bermakna la hidup aku..Credit to Management and Science University dan Lecturer (Cik Lydia, Puan Jalilah, Encik Affendi, Cik Diana)..Cik Lydia or we call her Miss Lydia adalah seorang lecturer yang happy-go-lucky, periang, peramah dan caring..Aku dah anggap dia macam kakak aku sendiri sebab aku pun takde kakak..Dia ni sentiasa cool dalam apa jua keadaan walau dia marah ke apa ke, dia sentiasa akan senyum dan memberikan kata-kata nasihat dan perangsang pada studentnya..Tak lama lagi Miss dah nak jadi Puan..Haha..So, Selamat Pengantin Baru..Hehe..Puan Jalilah ni pulak seorang lecturer yang boleh dikatakan tegas dan caring pada student dia sometimes..Tapi Puan Jalilah @ Madam J nih selalu moody je..Jarang nak tengok dia senyum..Dia akan tersenyum bila bersama rakan-rakanya ataupun dalam kelas ketika someone wat lawak yang boleh wat dia senyum..Actually aku lebih suka karakter dia bila dia senyum..Tgk dia senyum boleh naikkan semangat aku nak wat assignment dia..Kalu x siap pun at least ada la juga progress yang boleh aku hantar..Ni kalo dia moody, nak hantar progress pn aku takut woo..Assignment pulak bukan satu ke dua, setiap kelas dia ada je assignment..Tapi aku terima sebab itu dah tanggungjawab aku as a student..Cara dia mengajar pun actually aku tak berapa suka sebab cara dia seolah-olah dia langsung tak mengajar..Just bagi assignment dan dalam tempoh masa yang diberi kena hantar..Progress tu kalo ada yang dia tak puas hati, terus reject or wat correction..Aku faham style dia nak kitorang ni belajar and search sendiri..Tapi kan, kenapa perlu ada lecturer jika student kena search and belajar sendiri? Sedangkan Islam pun ada mengatakan bahawa kita perlu berguru utk menimba ilmu dan belajar mendalami Al-Quran..Tapi tak apa la, mungkin itu cara dia..Aku pun dah masak benar dengan Mdm J nih..Walau apa pun aku and student2 lain tak boleh nak watpe..Redha jer..Tapi aku hope sgt2 dia dapat senyum tatkala masuk ke kelas..Bagi kitorang or at least aku bersemangat utk wat assignment dia..Encik Affendi plak seorang yang otai..Haha..Tapi dia ni best sebab aku suka bila dia memulakan sesi bercerita..Semua student khusyuk @ mendengar dengan penuh perhatian tatkala storynya bermula.Hahaha..Cik Diana ni pulak boleh tahan gak baik dia..Tapi aku tak berapa kenal lagi perangai dia camner sebab lama x masuk kelas dia oleh kerana pertukaran jadual yang tak di inform..Huh..Tapi Alhamdulillah la sebab dia tak pernah marah kitorang setakat ni..Tak tau la perangai sebenar dia mcm mana..Kita just wait and see jer..Hehe..That's all about the lecturer and MSU..

So, begini lah kehidupan aku sepanjang aku bergelar pelajar IPTS..Banyak suka dan duka yang telah aku alami dan semua ini sedikit sebanyak telah membuatkan aku semakin matang dalam kehidupan..Sekarang baru aku sedar apa itu kehidupan..Macam-macam orang yang aku kenal dan macam karenah mereka juga aku dah tau..Banyak orang, banyak ragam sangat bersesuaian..Haha..Aku berharap aku dapat menempuhi cabaran yang akan datang dengan lebih tenang dan sabar serta tabah..Perjuangan harus diteruskan walau apa pun yang berlaku..Kesedihan dan kegembiraan dalam hidupku biarlah hanya aku dan tuhan saja yang tahu..




  


© All Right Reserved 2010
Segala penulisan dalam blog ini tidak boleh dicetak mahupun disalin semula dalam apa jua cara tanpa mendapat kebenaran daripada pihak penulis terlebih dahulu. Kerjasama anda amat saya hargai. Terima Kasih.

Saturday, January 23, 2010

Hidup Penuh Cabaran..

Assalamualaikum..

Nampak nya sudah sekian lama saya tak update blog ni.. Dah sampai berhabuk..Dalam proses pembersihan semula, saya masukkan entri terbaru.. Hope anda semua para pembaca sudi membaca blog saya ini..

Bulan Januari 2010 bakal menjanjikan kehidupan saya sebagai seorang student yang busy dengan assignment dan kerja-kerja yang masih tertangguh dan terbaru saya dapat..First of all, assignment yang terlalu lama tertangguh sejak saya menjadi organiser dalam MSU Aids Awareness Run 2009 yang telah mendapat pengikitirafan Malaysia Book of Records..Assignment yang terbaru pun belum sentuh lagi..So, ini lah padahnya buat kerja bertangguh..Di sini saya masukkan sedikit gambar semasa MSU Aids Awareness Run 2009..


 
 
 

Baru-baru ini saya telah diberikan tugas sebagai AJK Tugas-Tugas Khas dalam Kelab Wawasan MSU..Tugas ini meliputi aspek yang luas..Antara tugasnya ialah reka logo kelab, membuat baju dan t-shirt kelab, presentation, penyedia modul bagi pelajar-pelajar orientasi, pengangkutan, penyedia barang2 kelengkapan ketika berada di luar, dan banyak lagi..Hal ini pastinya akan membuatkan hidup saya as a student lebih busy dan kekurangan masa untuk melakukan aktiviti yang kurang berfaedah..Walaubagaimanapun, saya menerima dan menghargai tugas itu dengan ikhlas dan akan cuba sedaya upaya melaksanakannya sebaik mungkin..Di sini saya selitkan juga logo2 yang telah saya cuba buat..




 



Saya telah cuba sedaya upaya untuk membuat logo mengikut design yang diberikan..Tetapi ia masih tidak memuaskan hati advisor Kelab Wawasan MSU..Saya akan berjumpa dengannya dan kami akan buat logo ini bersama-sama agar logo ini lebih sempurna dan menarik..

So, saya rasa sampai sini sahaja penulisan saya setakat ni..Terima Kasih kerana sudi membaca..
Wassalam..