Saturday, September 29, 2012

Lirik Teman Pengganti

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti



Thursday, September 27, 2012

UNFORGETTABLE CRUSH

~ Assalamualaikum ~

Para pembaca semua apa khabar? Harap kalian semua berada dalam keadaan sihat dan ceria hendaknya..Hehe..Hari ni ntah apa kena mood aku nak post pasal CRUSH..Haha..Ok, selama korang hidup ni tipu la kalau korang tak pernah or tak ada perasaan kat seseorang sama ada lelaki atau perempuan..Haha..

Macam tu la jugak diri aku..Ni nak start cerita ni..Haha..Ok, alkisahnya aku ni ada la minat kat seorang perempuan ni..Aku kenal dia sejak dari kecik lagi..Huhu..Nama dia tak nak aku publish kang jadi kontroversi pulak..Haha..Yang dah tau tu sila la senyap ye..Aku tak nak kang jadi isu..Haha..Dia ni dulu kecik kecik dia pendiam giler..Muka pun bak kata orang muka serius je..Tapi dalam serius dia, bagi aku sejuk je mata memandang..Tak tau macam mana aku boleh cair pulak tengok muka dia..Haha..Aku jangan kata nak borak, nak tegur pun segan..Takut pun ada..Haha..Tambah plak bapa dia garang..Lagi la buat aku terpaku membisu..Haha..Tapi sejak dah jadi anak dara ni makin lawa makin cantik macam model dah aku tengok..Tapi muka still maintain serius dan akan friendly pada kawan kawan yang dia kenal je..Hehe..Dia pun sekarang dah ada teman istimewa dia yang tersendiri..Aku doakan dia dengan pasangan pilihannya akan kekal sampai akhir hayat..
Amin.. :)

Dulu time aku syok kat dia tu sebenarnya aku bertepuk sebelah tangan je sebab dia bukan tau pun..Gila apa kecik kecik nak kasi tau aku suke kat anak dara orang..Mau kena penampor nanti dengan bapa aku and bapa dia..Hahaha..Tapi entah lah dia tau ke tak aku pun tak tau..Sebab masa dulu kalau tak silap aku, aku ada buat satu karangan seakan surat..Dalam nya ada mengatakan isi hati aku yang aku suka kan kat dia..Kalau tak silap aku, aku tulis tu dalam buku latihan sekolah yang warne cokelat tu..Dulu belambak buku tu kat kampung aku..Tak tau la surat tu dah kantoi ke belum..Haha..Lagi satu ada satu masa tu dia demam..Time tu dia tido, aku usha je muka dia..Rasa sebak gile nak nangis wa cakap sama lu..Kesian sangat aku tgk dia, nape la dia demam..Sampai aku doa demam dia tu pindah kat aku..Huhu..Ni citer dia time aku tadika ke darjah 1 camtu ar..Huhu..Bila kitorang jumpa? Hahaaa..Kitorang, eh, haha aku la senang citer, akan tak sabar sabar nak jumpa dia bila balik kampung masa raya time dulu..Haha..Nak dikatakan bercakap dengan dia, aku boleh bilang dengan jari la berapa kali je aku bercakap dengan dia..Tu pun hal penting je..Haha..Lagipun aku kat kampung tu mana ada bebas sangat..Nak main pun ada limit..Adesss..Hahaha..Tapi sebab dia, aku suka giler balik kampung..Hahahaha..

Masa tu aku kecik lagi mana la aku tau pasal cintan cintun ni..Haha..Yang selalu aku dapat soalan cepu emas, "Eh kau suka dia eh?" HAHA..Ingat lagi soalan soalan tu kalau aku balik kampung time raya mesti ada yang bertanya..Ada gak buli aku cakap nak repot kat mak bapa dia..Haha..Tapi masa diorang tanya tu aku tak pernah kata YA..TAK jauh sekali la..Hahaha..Aku cuma senyum je sambil ketawa ketawa..Haha..Sebenarnya kalau nak ikut kan dia la yang ajar aku CINTA tu ape..Macam mana perasaannya..Hahaha..Thanks to her la citer dia..Haha..Dah lama baru aku cakap ya..Sebab dah bosan asik dengar soalan sama..Hahaha..Punya la aku minat kat dia ni sampai aku ada compose lirik lagu untuk dia..Tapi seriously dah lupa gile dah..Yang aku tau lirik dia memang bodo bodo gila segan aku nak taip kat sini HAHA, maklum la kecik kecik..Hahaha..Yang aku paling kelakar dan rasa forever alone pada aku masa tu aku selalu cuba tarik perhatian dia..Padahal bukan dia perasan pun..Hahahahahaha..Bodo gilerr..Bila aku pikir balik, rasa nak terjun bangunan pun ada..Hahahaha..

Rasanya cukup setakat ni pasal CRUSH aku ni..Haha..Aku tak nak citer banyak banyak..Kang ada yang muntah darah baca ayat ayat jiwang karat aku..Hahahahaha..
P/S: Kepada orang yang aku cerita pasal dia ni, mana la tau kalau anda baca kan..Haha..Saya cuma nak ucapkan jutaan terima kasih sebab pernah mencuri hati saya kejap..Hahaha..Saya akui saya masih minat kat awak tapi kita masing masing dah matang dan ada life sendiri..Huhuhu..Tak pernah terlintas dalam fikiran saya masa typing kat blog ni saya nak buat awak sakit hati ke, nak hancurkan life awak ke ape..Saya cuma nak kongsikan kenangan saya dan luahkan isi hati je yang terpendam pada suatu ketika dahulu dan kongsikan bersama pembaca..Dan dan satu lagi, saya tak akan pernah lupakan awak sehingga akhir hayat saya..Hehe..(jiwang la pulak) HAHA..Awak pun same, jangan la muntah darah pulak baca ayat ni..Haha..

Akhir kata dari saya, sayangilah orang yang berada di sekeliling anda dan menghargai anda..
Wassalam..

Friday, September 14, 2012

Jangan Derhaka Pada Ibu & Bapa

Assalamualaikum w.b.t.

Apa khabar korang semua para pembaca blog sekalian? Hope berada dalam keadaan sihat InsyaAllah..Aku seperti biasa Alhamdulillah setakat ni sihat..Syukur Alhamdulillah kali ni aku dapat sekali lagi update blog aku yang dah berhabuk ni..Hope korang enjoy membacanya..Lagi satu, kalau ada apa yang kurang ataupun cara penulisan aku yang perlu diubah bagi korang lagi berminat nak baca, bleh la komen kat blog ni eh tak pun email kat aku ke dekmi88@gmail.com.. :)

Nukilan kali ni aku nak cerita pasal life aku sepanjang aku menghilang..Hehe..OK untuk pengetahuan korang semua, impian yang aku nak realisasikan tu belum tercapai lagi disebabkan oleh kesibukan aku dan pelbagai lagi masalah yang perlu aku tempuh dalam life ni..Memang, kalo cakap pasal masalah semua umat manusia ada masalah..Tapi masalah masing2 tak sama kan? Hehe..So, disebab kan itu aku tangguhkan dan mungkin selepas ini akan melupakan impian aku tu untuk seketika demi mencapai kejayaan yang lebih terjamin dalam hidup aku..

Sepanjang life aku setelah berhenti daripada MSU or student life, aku banyak menghabiskan masa dengan kawan-kawan area rumah aku..Time tu aku pegi sana sini cari job, interview merata rata, dan ternyata susah gak nak cari kerja ni melainkan kita ada pengalaman dan kelulusan dalam bidang kerja yang ditawarkan..Cari punya cari aku dapat gak kerja sebagai promoter Machines..Bagi yang tak tau Machines tu apa, Machines adalah Apple Premium Reseller maksudnya wakil penjual utama produk dari keluaran brand Apple Inc..Kerja aku kat situ pun secara kontrak dan aku kerja pun tak lama..Nak kata susah, takde la susah mana pun kerja tu, tapi bagi aku nak menghafal benda2 alah tu sume bikin kepala aku pusing je so aku decide nak stop tapi tak bagitau manager pun..Aku budak art, mana penah ikut rules..Haha..Aku la yang selalu break the rules dan buat benda sume ikut suka hati aku je semampu aku..Haha..So, time aku accident aritu aku dapat tau bahawa mereka telah pun tamatkan kontrak aku sebelum sampai waktunya..Lagipun aku memang akui yang aku banyak buat hal kat situ sebab maybe aku dah fed up kot dgn orang2 kat situ..Huhu..Ok cukup setakat ni pasal job.. :)

So, bermula dari situ banyak gak la aku cari lagi job job yang ada tapi semua jauh2 dan di luar kemampuan aku..Al maklum lah, dlu masa study sume ditanggung..Pastu dah mula keja, sendiri cari makan ar..Haha..Tapi aku kan boros orangnya..So, tak sempat sampai bulan berikutnya duit dah licin..Haha..Memang lepas ni aku kena belajar manage gaji aku..Haha..Then dari situ bermula la hidup aku sebagai penganggur terhormat..Keja aku malam berjaga, siang tidur..Haha..Dah macam apa je aku ni, tak terurus..Malam tu selalunya aku akan ke mamak Sri Melur Jaya Setia Alam untuk online..Kalau tak pun aku akan ke Meru 3 untuk melepak dengan kawan kawan aku..Kalau ada member baru dapat gaji or ada duit lebih sikit memang Karaoke je lah keja nya kat Klang Central sampai pusat karaoke tu tutup sampai lebam..Haha..Kat Meru 3 tu selalu aku dengan member aku akan melalak dengan gitar..Dari situ kawan aku ni banyak dapat ilham nak compose lagu..Liriknya pulak aku boleh dikatakan sumbang tak sampai 1% pun dalam lirik2 tu..Haha..So, aku hanya bagi sumbangan dengan menyanyikan lagu beliau..Kenapa aku? Haaa..Dalam ramai ramai yang melepak tu aku dengan dia ni je yang mempunyai minat yang sama dan boleh dikatakan satu kepala gak la ada chemistry dalam bidang muzik..Kira orang2 seni la..Yang lain diorang ada minat2 yang tersendiri so macam tak berminat la nak join apa yang kitorang buat ni..Tapi setiap lagu yang dia compose sebenarnya dia ada impian dia siapa yang boleh menyanyikan lagu tu dan apa yang dia nak dalam lagu tu..Dengan inisiatif aku, aku jadikan tu video dan upload kat Youtube..Tu pun rakam first shot je tak de rehearsal takde practise..Haha..Tu yang kabut sampai lupa lirik and quality tak berapa nak menarik..Haha..And sampai la sekarang aku menganggur.. :)

Now walaupun aku masih lagi menganggur, aku dah berubah dan cuba ubah diri aku ke arah lebih kebaikan..Tu pun lepas aku kena marah kaw kaw dengan daddy aku..Kecut perut gak la time tu..Gegar gegar meja makan tu macam nak patah dah..Cawan pinggan sume dah tang tung tang tung macam nak pecah..Tunggu tangan nak sampai ke muka je time tu..Sampai gigil gigil aku..Haha..Kalau ikutkan aku, aku memang berkeras tak nak sambung belajar and nak kerja..Enough is enough..Sebab bagi aku, cukup lah dulu masa kat MSU aku banyak susahkan my daddy..Dengan FAIL lagi la ape la tu ini..Banyak wooo spend duit kat aku saje..Ntah bape riban dah abis..Tapi nak wat camner, aku je yang tak fokus..Sebab pemikiran aku ni sentiasa berubah ubah mengikut keadaan..Aku sendiri pun susah nak faham diri aku, apa lagi orang lain..Haha..So, now aku cuba ubah diri aku jadi lebih baik..Malam dah kena kurung tak leh kuar lagi, rokok dah dilarang sama sekali, nak kuar mana mana pun dah tak boleh lagi melainkan dapat keizinan dari my daddy..And the best part is aku DIWAJIBKAN sambung belajar balik otherwise aku forever alone la macam takde keluarga..Nampak tak my daddy punya penangan tu..Haha..Sampai macam tu sekali baru aku boleh ikut cakap dia..Degil jugak aku ni, jahat pun ada..Huhu..So, sekarang aku tengah cuba nak sesuaikan diri dengan life lama aku yang lama balik zaman aku kecik kecik dulu..Biar lah orang nak cakap aku LOOSER ke FOREVER ALONE ke NERD ke pe jadah haram pun aku buat dunno je mulai sekarang..Yang pasti aku ada family aku dan kawan kawan yang rapat dengan aku serta faham keadaan aku..Tapi passion aku terhadap seni filem, lakonan dan muzik tak kan pernah luput dalam jiwa aku..Aku akan cuba sedaya upaya aku capaikan gak impian aku..Bak kata orang sambil menyelam sambil minum air..Hehe..So tempat aku continue study belum tau lagi but aku akan update as soon as aku dah dapat tempat nak continue nanti..

Setakat ni saje nukilan dari aku di awal pagi ni..Mata pun dah stim dah ni..Rindu kat bantal dan katil..Haha..Kalau ikutkan rules, my daddy dah tak kasi duk online sampai pagi ni..Ni pun aku curi2 online sebab nak update blog punya pasal..Nampak tak aku punya degil..Haha..Bukan selalu pun, sekali sekala je online sampai awal pagi sekarang..Kalau dulu ye la tiap tiap hari online sampai pagi..Haha..Ok, sehingga bertemu lagi di lain entri..Sebelum tu dengar lah lagu baru member aku yang dinyanyikan oleh aku..Klik je LINK yang kat bawah tu..Sedap ke tak sedap komen je ok..Haha..Wassalam..

Dekmi - Ina Nadhirah (Youtube)